Elektromos meghajtású buszokat gyártanak Debrecenben

Nyomtatás

Egyedülálló elektromos hajtáslánccal szerelt autóbuszok fejlesztését, gyártását tervezi az Inter Tan-Ker Zrt. Debrecenben, amelyhez tíz év alatt tízmilliárd forintos beruházást hajt végre.

Szerdán délelőtt Debrecenben ünnepélyes keretek között szándéknyilatkozatot írt alá Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának nevében Kósa Lajos polgármester és az Inter Tan-Ker Zrt. vezérigazgatója Kossa György. Az eseményen a DERKE is képviseltette magát.

Az Inter Tan-Ker Zrt. hosszú évek alatt kifejlesztett és legyártott olyan elektromos hajtásláncot, amely a jövő generációs elektromos közösségi közlekedésnek alapjait képezi. A szándéknyilatkozatot  megerősítve az Inter Tan-Ker Zrt. bemutatta az első olyan prototípusú autóbuszt, amelyet ezen technológiával szereltek fel.

Az aláírással szentesítették egy olyan hazánkban és Európában is egyedülálló járműipari klaszter létrehozásának alapjait, amely hozzájárulhat a hazai GDP növekedéséhez.

- Tíz év alatt tízmilliárd forintot kívánunk befektetni. Az első két évben három milliárd forintból valósul meg a gyártócsarnok, ezt követően pedig évente 1 milliárdot fejlesztünk folyamatosan a technológián. Az első két darab elektromos buszt várhatóan már ősszel használhatják a debreceni utasok. A felépülő gyárból terveink szerint két év múlva gördülhetnek ki az első környezetkímélő buszok. Az elektromos járművek ugyan drágábbak lesznek a mostaninál, de hosszabb lesz az élettartalmuk és nem bocsátanak ki káros anyagokat - nyilatkozta Kossa György, az Inter Tan-Ker Zrt. vezérigazgatója a derke.hu-nak.

Belépés