Jobb körülményeket teremthet a DKV!?

Nyomtatás

Várhatóan mintegy 260 Volán-dolgozót vesz át július elejétől első körben a DKV Zrt. Ez a szám szeptember elsejétől további száz alkalmazottal nő majd.

A két cég megállapodása szerint összesen 260 dolgozóval kezdi majd meg a helyi tömegközlekedés szervezését a DKV Zrt. július elsejétől. Nagy Attila a debreceni vállalat vezérigazgatója sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a korábbi feltételekhez képest jobb munkakörülmények között dolgozhatnak majd azok a buszsofőrök, akik a Hajdú Volán után a DKV alkalmazottjaiként vállalnak állást. A magasabb színvonalú körülményeket elsősorban az új, komfortosabb vezetési élményt nyújtó Volvó buszok teremthetik meg, amiket a vezérigazgató szerint a sofőrök könnyebben tudnak majd elvezetni. A bérek megállapításakor a DKV-nál ügyelnek arra, hogy az átszervezést követően a dolgozók a jelenlegivel legalább közel azonos szintű kerestet és juttatásokat kaphassanak meg.
A dolgozók átszervezése a debreceni vállalathoz többlépcsős folyamat lesz, ugyanis először a még Volán alkalmazásában álló munkavállalóknak alá kell írniuk egy nyilatkozatot, mely szerint kérik átsorolásukat az új szolgáltatóhoz, s ezzel együtt beleegyeznek abba, hogy béradataikkal már az új munkáltató rendelkezzen. Ezt követően minden nyilatkozó részt vesz egy szakmai elbeszélgetésen, ahol a vállalat vezetői eldöntik, alkalmas-e a jelentkező a munkára. A meghallgatásokat a tervek szerint március második felében kezdik el és április közepén tartanák az utolsó állásinterjút.
A Volán jelenleg 450 embert foglalkoztat, így várhatóan lesznek olyanok, akik nem tudnak majd az új rendszerben álláshoz jutni. A DKV ugyanis összesen 360 dolgozót kíván átvenni a részvénytársaságtól így elképzelhető, hogy 100 ember munka nélkül marad az átszervezést követően.
Zilahi-Sebess Géza, a Hajdú Volán Közlekedési Zrt. vezérigazgatója elmondta, mivel nyártól megszűnik a Volán szerepe a debreceni tömegközlekedésben, ezért a cég bejelenti majd a munkaügyi központnál a csoportos leépítést, illetve az elbocsátottak teljes létszámát, ami azonnal csökkeni fog, ha a dolgozókat átveszi a DKV Zrt.
Azok, akik nyugdíjaztatásukat kérik majd az új szolgáltatótól, netán nem akarnak a DKV kötelékében munkát vállalni a debreceni cég a végkielégítés, a felmondási idő és a kedvezményes nyugdíjat kérők esetében beszámítja a Volánnál eltelt évek számát.
Az átszervezés helyi gépjárműparkot is érinti, hiszen a debreceni közlekedési vállalat a tervek szerint összesen 140 új buszt vásárol majd, de ezt a számot szükség esetén további 10 százalékkal kiegészítheti. A Volán jelenleg 149 menetrendszerinti járatot közlekedtet a városban.
Zilahi-Sebess Géza azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a régi buszok sorsa elmondta, a jó állapotban lévő járműveket a cég átcsoportosítaná és a helyközi utas szállításban használná, így az elővárosi közlekedés a jelenleginél magasabb színvonalon működne, a buszpark életkora pedig hétről öt évre csökkenne. Ez fele lenne az országos átlagnak. (debrecen.hu)

Belépés