TRAXX mozdonyok érkeznek a MÁV-hoz

Nyomtatás

25, plusz opcionálisan további 25 darab kétáramrendszerű villamos mozdony beszerzéséről írt alá szerződést a MÁV Zrt. és a Bombardier Transportation.

2008. november 25-én,Budapesten, a Nyugati pályaudvar Királyvárójában a Bombardier Transportation részéről Ake Wennberg elnök (Locomotives and Equipment), Peter Ammann alelnök (Sales and Marketing Locomotives), Pierre Maillan igazgató (Sales Locomotives), valamint a MÁV Zrt. részéről Heinczinger István, a vasúttársaság vezérigazgatója ünnepélyes keretek között aláírta a Bombardier Transportation 25 darab, plusz opcionálisan további 25 darab korszerű, kétáramrendszerű „TRAXX” típusnevű villamos mozdonyának beszerzését szolgáló szerződést. Az ünnepélyes szerződés-aláíráson részt vett Zsákay László György vezérigazgató, aki a mozdonyokat majdan üzemeltető társaságot, a MÁV-TRAKCIÓ Vasúti Vontatási Zrt.-t képviselte.

Mint ismeretes, a MÁV Zrt. – mozdonypark-modernizációs programjának keretében – 2007. szeptember elején közbeszerzési eljárást indított 25 darab, plusz opcionálisan további 25 darab kétáramrendszerű villamos mozdony beszerzésére. A mozdonyok kiválasztásának elsődleges szempontja a magas szintű műszaki megbízhatóság, a legalacsonyabb ár, valamint a leggyorsabb szállítási határidő volt.

A kétszakaszos tárgyalásos közbeszerzési eljárás lefolytatását, illetve ennek eredményeként az új, korszerű mozdonyok beszerzését a jelenlegi mozdonypark műszaki állapota és a változó piaci igények indokolták. A 25, plusz további 25 darabos mozdonybeszerzés az elöregedett mozdonypark lecserélését, a gépek rendelkezésre állási megbízhatóságának javítását célozza.

Az új mozdonyok főként a jelenleg használt V43-as mozdonyok egy részét fogja kiváltani. A V43-as mozdonysorozat mára megérett a lecserélésre, mivel főbb műszaki paraméterei már nem felelnek meg a kor piaci igényeinek. E mozdonyok forgóvázainak folyamatos javítása, valamint a sorozat többi alkatrészének felújítása, pótlása egyre nehezebb, az alkatrészek kiváltása komoly nehézséget, többletkiadást jelent. Az új beszerzés ezért a V43-as mozdonyok működtetésével és üzemben tartásával összefüggő költségek csökkentése tekintetében is jelentős lépésnek tekinthető.

A mozdonyok megbízhatósága – egyebek mellett a vevők, megrendelők igényeinek megfelelő kielégítése szempontjából – kulcsfontossággal bír. A MÁV Zrt. mozdonybeszerzése ezért a MÁV Csoport (elsősorban a MÁV-START Zrt. és a MÁV Cargo Zrt.) igényei és piaci lehetőségei alapján lett kialakítva. A MÁV Zrt. mozdonybeszerzésének koncepciója nemcsak a személyszállítási és a teherfuvarozási igényeket veszi figyelembe, hanem azt is, hogy az illeszkedjen a MÁV-START Zrt. motorkocsi és motorvonati programjához is.

A fenti igények alapján a minimális elvárások között szerepelt, hogy a beszerzendő mozdonyok két áramrendszerűek legyenek, 2000 tonna össztömeget legalább 120 km/h-val, illetve 160 km/h sebességgel legyenek képesek vontatni. Különösen a személyszállítás igényli az emelt sebességű (140-160 km/h) belföldi, és nemzetközi személyszállító vonatok továbbítását. (Erre most csak a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. bizonyos – Taurus és V63-as – mozdonyai képesek.)

Az új beszerzésű mozdonyok – a nemzetközi forgalomban – alkalmasak lesznek a határokon átmenő vonatok továbbítására is, amelyre jelenleg a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. 10 darab Taurus mozdonya alkalmas.

Az új, korszerű, univerzálisan felhasználható, kétáramrendszerű villamos mozdonyok tárgyában kiírt eljárás célja az volt, hogy az új mozdony – sokcélú felhasználhatósága révén – versenyképesebb szolgáltatás ellátását tegye lehetővé. Az új mozdonyok Magyarország bármely villamosított vonalán akár személy, akár áruszállítás céljából igénybe vehetők.

Az első 25 darab mozdonyt a MÁV Zrt. 3.094.000 EUR/darab (azaz mintegy 820 millió Ft/darab) értékben vásárolja a Bombardier Transportation-től. A szállítási határidő a finanszírozási szerződés aláírásától számított két év.

A mozdonyok pénzügyi fedezetét eszköz-finanszírozású hitel biztosítja, melyhez a finanszírozót közbeszerzési eljárás keretében választja ki a MÁV Zrt. és a MÁV-TRAKCIÓ Zrt.

A mozdonyok szállítási szerződését a Bombardier Transportation GmbH. képviselői (Ake Wennberg elnök, Peter Ammann alelnök, Pierre Maillan igazgató) és a MÁV Zrt. vezérigazgatója (Heinczinger István) a mai napon (2008. november 25-én) írta alá Budapesten, a Nyugati pályaudvar Királyvárójában.

Az új, korszerű, univerzálisan felhasználható, közepes teljesítményű, kétáramrendszerű villamos mozdonyok a tervek szerint elsősorban a minőségi távolsági és nemzetközi (határon túli) vontatási feladatok ellátása tekintetében növelik majd jelentősen a szolgáltatási színvonalat. Alkalmasak arra is, hogy – például az osztrák határátmeneteken – mozdonyváltás nélkül teljesítsenek szolgálatot.

A Bombardier „TRAXX” mozdonycsaládjának legfontosabb műszaki paraméterei:

Gyártó: Bombardier Transportation
Gyártásban: 1998-től napjainkig
Tengelyelrendezés: Bo'Bo'
Nyomtávolság: 1.435 mm
Hajtókerék-átmérő: 1.250 mm
Legnagyobb sebesség: 160 km/h
Ütközők közötti hossz: 18.900 mm
Magasság: 4.189 mm
Szélesség: 2.978 mm
Forgócsap-távolság: 10.400 mm
Tengelytáv forgóvázon belül: 2.600 mm
Szolgálati tömeg: 82 t
Névleges teljesítmény: 5.600 kW
Áramnem: 15 kV / 16,7 Hz
25 kV / 50 Hz

Forrás: MÁV Zrt. (www.mav.hu)

Belépés