Pazonyon át Nyírturáig biciklizhetünk

Nyomtatás

Most fogadták el a pályázatot, augusztus 20-ig meg is épül az új kerékpárút, melyet Nyírtura, Nyírpazony és Nyíregyháza közös beruházásában készül, az öt kilométeres kerékpárutat továbbiak követhetik.

Csabai Lászlóné, Nyíregyháza és Vas Miklós, Nyírpazony polgármestere együtt tartott sajtótájékoztatót az új kerékpárút építéséről.

– A kerékpárurak fejlesztéséhez két forrásból lehet támogatást nyerni. A régiós operatív program kiírásaira pályázva uniós pénzhez lehet jutni. Ugyanakkor a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumnál is lehet támogatást nyerni. A közlekedési tárca pályázatán nyert támogatást a Nyírtura, Nyírpazony és Nyíregyháza önkormányzatai által alakított konzorcium. Jelenleg a TESCO Áruháztól Nyírpazonyig van kiépített kerékpárút, ez hosszabbodik meg Nyírturáig – mondta Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere.

– A beruházás 212 millió forintba kerül – mondta Vas Miklós, Nyírpazony polgármestere. – Az állami támogatás 170 millió forint, 41 milliót a három érintett önkormányzat biztosít. A gesztorságot Nyírpazony önkormányzata vállalta. Ha írásban is megkapjuk az értesítést a minisztériumtól, akkor haladéktalanul kiírjuk a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre. A munka várhatóan még tavasszal elindulhat.
Öt kilométer hosszon épül meg az új kerékpárút. A kabalási elágazástól, ahol most vége van a kerékpárútnak, a négyes út mellett, Nyírtura lakott területéig épül ki az új út. Tovább is a 4-es út Kabalás felé eső oldalán.
Reményeink szerint a kerékpárutat hivatásforgalomra és hétvégi szabadidős-turisztikai célra egyaránt igénybe veszik majd a három település lakói. Azt is várjuk, hogy felélénkül a kirándulóforgalom errefelé – tette hozzá Nyírpazony első embere.

Az új út építésének indítása mellett további információkkal is szolgált a két polgármester.
Csabai Lászlóné elmondta, Nyíregyháza önkormányzata komoly fejlesztéseket készít elő a kerékpárutak bővítése érdekében. A hosszabb távú terv, hogy Nyíregyháza minden bevezető útja mellett kiépüljön a kerékpáros forgalmat bonyolító úthálózat is. Középtávon a most 30 kilométeres városi és városkörnyéki hálózatot megdupláznák.
Van néhány beruházás, amely hamarosan elindulhat. Ilyen a belvárosi rekonstrukció keretében megvalósuló kerékpárút-fejlesztés a Széchényi utcán, a Bethlen Gábor utcán és a Szent István utcán. Az önkormányzat szintén pályázaton nyert pénzt a Nyírszőlősre vezető kerékpárút tervezésére.
Még az idén elkezdenek kisebb beruházásokat, amelyekkel a már meglévő kerékpárutak köthetők össze. Kisebb beruházási összegből kialakítható az örökösföldi lakótelepet körbeölelő kerékpárút, ez összeköthető a pazonyi és az orosi kerékpárúttal. Teljessé teszik a kapcsolatot a 4-es út és a Korányi út között. A továbbiakban ezt a Sóstó útig meghosszabbítanák.
A polgármesteri hivatal a kerékpárosok és a nyíregyházi polgárok véleményét is kikéri arról, hogy milyen sorrendben ütemezzék a fejlesztéseket. A városvezetés elsőként a városi belső hálózat fejlesztését szorgalmazná.

Vas Miklós elmondta, Nyírpazony önkormányzata egy Nyírpazony és Oros között épülő kerékpárutat is támogatna. Azt is szeretnék elérni, hogy a Nyírtura-Nyírpazony-Nyíregyháza kerékpárúton egészen a belvárosig el lehessen jutni.

Index-Kelet

CsatolmányMéret
kerekparut.jpg59.27 KB

Belépés