Komoly járatritkítással kezdődik a tanév városunkban

Nyomtatás
Komoly járatritkítással kezdődik a tanév városunkban
Komoly járatritkítással kezdődik a tanév városunkban. A 2022-es év a tömegközlekedésben már eddig is komoly szolgáltatásszínvonal-csökkentést jelentett. Rögtön januárban, amikor a tanítási időszakban is tanszünetes menetrendet alkalmaztak, majd július 25-től munkanapokon a szombati, illetve néhány járattal kibővített sűrített szombati menetrendet alkalmaztak.
2022. szeptember 1-től a legtöbb autóbuszvonalon komoly járatritkításokat hajtanak végre. Az infláció miatt növekvő költségek, és munkaerőhiány miatt a város nem tudja / nem akarja tovább finanszírozni a meglévő színvonalú szolgáltatást, így jellemzően a csúcsidei sűrítő járatokat lecsipegetik a vonalakról. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy az egyes autóbusz-vonalakon milyen változások lesznek. Részletek kattintás után!
 
Az augusztusi áremelés és a szeptemberi járatritkítás hatása egyértelmű, tovább csökken az utasok száma, tovább szűkülnek a közösségi közlekedés lehetőségei. Ahhoz, hogy nagyon figyelmet kapjon a közösségi közlekedés és megforduljon a ternd, szükség van arra, hogy mindenki írja meg, hogy miként érinti a mindennapokban Ezen az egyszerű űrlapon küldje el, hogy Önt milyen módon érintik a változások. Az észrevételeket összesítve megküldjük az illetékesek részére.
10 / 10A / 10Y
A vonalon munkanapokon is hétvégi menetrend érvényes, reggel 7 órakor egyetlen egy járattal kiegészítve. Már a nyári ritkított menetrend alatt is ez a menetrend volt érvényes, ahhoz képest csak a menetidők változnak. A korábbi 20 perces követés 30 percre ritkul, valamint a reggeli csúcsidőben 4 helyett csak 3 autóbusz közlekedik 7 órakor. Megszűnik továbbá a tanítási időszakban vasárnap este 23:35-kor közlekedő járat.
11
Munkanapokon is a hétvégi menetrend kerül bevezetésre, ennek következtében a követés egyetlen óra (14) kivételével egész nap 60 perces lesz. Ez csúcsidőszakban fog problémát okozni, ugyanis az eddigi reggeli 25, és a délutáni 30 perces követés helyett csak óránként fog indulni.
12
A jelenleg is érvényes rendkívüli munkanapi menetrend lesz érvényben tanítási időszakban is, mely a korábbi tanszüneti menetrend teljesítményével egyenlő. Ennek megfelelően tanítási időszakban a reggeli csúcsidőben a korábbi 15 helyett 20 percenként indulnak járatok. A nap többi részében csak indulási időpont változás történik.
13
Nincs változás, továbbra is az eddigi menetrend szerint közlekedik.
14 / 14I
Ritkábban közlekedik csúcsidőben. A reggeli csúcsidőszak, valamint délután is 30 helyett 60 percenként indulnak a járatok. Kivétel ez alól a két reggeli és délutáni 14I, melyek változatlanul közlekednek.
Érdemes megjegyezni, hogy a Szabó Lőrinc utca az elmúlt években egy elég jelentős szolgáltatásszínvonal-csökkentést szenvedett el. 2019-ig még a 11-es busszal a belváros és sok oktatási és szabadidős intézmény is közvetlenül elérhető volt, reggel és délután legalább 30 perces követéssel, a reggeli csúcsban még ennél is többel. 2022-re odáig jutott a városrész közlekedése, hogy van egy óránként egyszer, amivel csak a Nagyállomás érhető el valamelyest értékelhető módon.
15 / 15Y
Jelentősen ritkul. Az együttes 30 perces napközbeni követés marad, de a csúcsidőszakot megcsonkítják, egyszer sem indul együttesen óránként 3 járatnál több, míg korábban délután 15 percenként, napközben akár 10 percenként is indultak buszok.
15G
Nincs változás, továbbra is az eddigi menetrend szerint közlekedik.
16
Nincs változás, továbbra is az eddigi menetrend szerint közlekedik.
17 / 17A
Tanítási időszakban, valamint tanszünetben is megszűnik a csak péntekenként közlekedő kora délutáni a Segner tértől 12:48-kor, a Műanyaggyártól 13:00-kor induló 17A. A tanszüneti menetrend megegyező lesz a tanítási időszakban érvényben lévővel, csak egy indulásnál lesz kisebb eltérés.
18
Nincs változás, továbbra is az eddigi menetrend szerint közlekedik. Óránként.
18Y
Munkanapokon is a hétvégi menetrend lép érvénybe, emiatt a csúcsidei követés 30 percről 60 percre nő.
19
Jelentősen ritkul a menetrendje. Tanítási időszakban a reggeli és a délutáni csúcsidőben az eddigi 12-15 helyett 20 percenként közlekedik, a napközbeni 20 helyett pedig 30 percenként. Tanszünetben teljes egészében a hétvégi menetrend lép érvénybe, ez a 15-20 perces követés helyett egységesen 30 perces követést jelent egész nap.
21
Nincs változás, továbbra is az eddigi menetrend szerint közlekedik.
22 / 22Y
Tanítási időszakban a reggeli óránkénti 5-6 indulás helyett csak 3-szor indul, ez a gyakorlatban 10-30 perces követést eredményez az eddigi folyamatos 10 perces helyett. Napközben az eddigi 15 helyett 30 percenként közlekedik. Tanszünetben reggel az eddigi 15 helyett 15-35 perces követés lesz érvényben időszaktól függően. A nap további részében 30 percenként közlekedik, mely mellett délután minden órában plusz egy sűrítő járat indul.
23
Munkanapokon is hétvégi menetrend, ez az eddigi csúcsidei 40 helyett 60 perces követést eredményez.
23Y
A hétvégi menetrend lép érvénybe, azonban a jelenlegi tanítási időszakban szereplő reggeli járatok továbbra is közlekedni fognak. Korábban fél óránként is közlekedett, mostantól azonban óránként csak egy járat indul. A Doberdó utcáról 18:28 és 22:18 között nem indul járat.
24 / 24Y
Tanítási időszakban a reggeli óránkénti 6 indulás helyett csak 3-szor indul, ez a gyakorlatban 10-30 perces követést eredményez az eddigi folyamatos 10 perces helyett. Napközben az eddigi 15 helyett 30 percenként közlekedik. Tanszünetben reggel az eddigi 15 helyett 15-35 perces követés lesz érvényben időszaktól függően. A nap további részében 30 percenként közlekedik, mely mellett délután minden órában plusz egy sűrítő járat indul.
25 / 25Y /125 / 125Y
Munkanap is hétvégi menetrend lép érvénybe. A Vincellér utca-Derék utca-Kishegyesi út mentén a lakótelepet a belvárossal is összekötő busz eddig a reggeli csúcsidőben is tele volt 10 perces követéssel, mostantól csak 15 percenként indul. A délutáni csúcsidőben szintén kitörölték a sűrítő járatokat.

Délután munkanapokon is közlekednek a 125 és 125Y-os járatok, melyek a Vámospércsi úti fordulóig viszik el egy körre a Veres Péter utca felé utazó utasokat, a 45-ös busszal majdnem percre pontosan egyszerre.

30 / 30A / 30N / 30I
Tanítási időszakban reggeli csúcsidőben a tanszüneti menetrend lép érvénybe, például reggel 6 órakor Bánkról 5 helyett csak 3 busz fog indulni. A nap további részében, valamint tanszünetben nincs változás.
33 / 33E
Nincs változás, továbbra is az eddigi menetrend szerint közlekedik.
34
Tanítási időszakban reggel 20 helyett 30 percenként közlekedik. A délutáni csúcsidő tanítási időszakban és tanszünetben is egy órával hamarabb véget ér. Az új menetrend sűrűsége tanítási időszakban és tanszünetben is a korábbi tanszüneti menetrendével megegyező.
35 / 35E
Tanítási időszakban reggeli csúcsidőben reggel 7 órakor mindkét végállomásról eggyel kevesebb járat indul. Tanítási időszakban továbbra is közlekedik a 35E.
35Y
Tanítási időszakban és tanszünetben is a délutáni csúcsidő egy órával hamarabb véget ér. Ezenkívül csak indulási időpont változás várható.
36 / 36E
A reggeli csúcsidő ritkul, tanítási időszakban és tanszünetben is 30 percenként fog közlekedni. Tanítási időszakban továbbra is közlekedik a 36E.
36Y
Tanítási időszakban mindkét végállomásról eggyel kevesebb járat indul. Tanszünetben a járat továbbiakban nem közlekedik.
37
Nincs változás, továbbra is az eddigi menetrend szerint közlekedik.
39
Nincs változás, továbbra is az eddigi menetrend szerint közlekedik.
41 / 41Y
Ritkul a csúcsidőszak, a reggeli 7-8 helyett, valamint a délutáni 10 helyett csúcsidőben csak 15 percenként közlekedik járat tanítási időszakban, valamint tanszünetben egyaránt.
42
A járat átalakítása óta még nem közlekedett munkanapi menetrend szerint. A régi menetrendhez képest tanítási időszakban a korábbi 3 helyett 2 járat indul 6 és 7 órakor, de ez már a júliusban érvénybe lépett menetrend esetében is fennállt. Ezenkívül tanítási időszakban és tanszünetben is ritkul az esti követés.

Ugyanakkor újra módosul az útvonala, szeptember 1-től ismét a Helyközi autóbusz-állomás érintésével közlekedik.

43
A szabadnapi menetrend lép érvénybe kisebb módosításokkal. Ennek értelmében tanítási időszakban az eddigi 20 helyett 30 percenként, míg délután tanítási időszakban, valamint tanszünetben is 30 helyett 60 percenként közlekedik.
44
A hétvégi menetrend lép érvénybe reggeli sűrítéssel tanítási időszakban. Ennek következtében reggel 10-15 helyett 15, délután pedig 15 helyett 30 perces követés lép érvényben. Tanszünetben reggel is 30 percenként közlekedik.
45
A járatritkítások egyik legnagyobb elszenvedője, közel 50%-kal csökken a járatok száma. Reggel 5-kor kettő helyett nulla járat közlekedik. A reggeli csúcsban 15 helyett 30, míg a délutáni csúcsban 20 perces helyett 60 perces követés lép érvénybe, továbbá az üzemidő is jelentősen rövidül, a Vincellér utcáról az utolsó busz 21:35 helyett 18:10-kor indul. Délután az az óránkénti egy busz a délutáni csúcsban majdnem percre pontosan egyszerre közlekedik a 125-ös busszal.
46 / 46E / 46Y / 46H / 46EY / 146
A járatok sűrűsége érdemben nem változik, azonban lesznek reggel, valamint délután is megszűnő járatok.
47 / 47Y
A 42/47-es járatok átalakítása óta még nem közlekedett munkanapi menetrend szerint. A járatok tanítási időszakban és tanszünetben is megegyező menetrend szerint közlekednek. A reggeli csúcsidő bizonyos időszakaiban megmarad a korábbi 10 perces követés, de közel 30 perces lyukak is találhatóak az indulások között. Napközben 15 percenként közlekedik, mely a júliusi menetrendhez képest sűrűbb követést jelent. Délutáni csúcsidő elején 15 percenként közlekedik, mely a korábbi menetrenddel megegyezik, azonban 15:20-as és a 16:20-as indulás nincs, így 30 perces lyukak jönnek létre. Késő délután és este 30 percenként közlekedik.
48
Tanítási időszakban reggeli csúcsidőben 12 helyett 15 percenként közlekedik, ez óránként 1 járat mínuszt jelent. Tanítási időszakban a délutáni csúcsidő fél órával később kezdődik és fél órával korábban fejeződik be, de a sűrűség nem változik. Tanszünetben délután 15 helyett 30 percenként közlekedik. Este 22 órakor 3 helyett csak 2 járat indul.
49A / 49Y
Nincs változás, továbbra is az eddigi menetrend szerint közlekedik.
51E
Nincs változás, továbbra is az eddigi menetrend szerint közlekedik. (Kétóránként egy járat egyetemi szorgalmi időszakban.)
91A / 90Y / 91Y
Nincs változás, továbbra is az eddigi menetrend szerint közlekedik. Éjszakánként 2, illetve 1-1 autóbusz.
Komoly járatritkítással kezdődik a tanév városunkban

Belépés