Advent, modellek, új menetrendek

Elővárosi vasút iránt érdeklődők

2011. december 16. és 18. között rendezte meg a Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület, a HEX-VA-VE adventi modell kiállítását, amin egyesületünk is részt vett. Szombaton standunknál az érdeklődök megismerkedhettek a vasúti elővárosi közlekedés különböző fajtáival, valamint a Debrecen környéki vasútvonalakban rejlő kiaknázatlan lehetőségekkel.

Fontosnak tartjuk, hogy ne csak a szakma, hanem a hétköznapi utasok is megértsék és elgondolkodhassanak milyen páratlan vasúti adottsága van Debrecennek és térségnek. Az általunk bemutatott megoldások értük, utasokért lesznek, és teljesen más szemszögből látják a régió közlekedési rendszerét. Elbeszélgetések során többen megosztották velünk ötleteiket, emlékeiket.

Bemutattuk az új menetrendi időszakra szóló kártya formátumú vasúti zsebmenetrendjeinket. Mindenki örömmel fogadta az új információ forrást, ugyanis a vaskos hivatalos menetrendet kevesen veszik meg. Az átlag utas csak egy-két vasútvonalat használ, ezért számukra nem érdemes megvásárolni az egyébként helyigényes és súlyos menetrendkönyvet. Ez a praktikus menetrend egy-egy vasútvonal, viszonylat menetrendjét tartalmazza, és diák- vagy személyi igazolvány méretűre összehajtogatható. A MÁV-START Zrt. által közzétett adatok alapján a nyírábrányi, nagykereki, füzesabonyi, tiszalöki és mátészalkai vonal, valamint a Szolnok – Debrecen – Nyíregyháza vonalszakasz menetrendjét készítettük el.

Egyesületünk elnöke, Jónás Zoltán “Egy jeggyel bárhová” címmel tartott előadást a Magyar Mérnöki Kamara által támogatott, a vasútmodell kiállításhoz kapcsolódó szakmai előadások egyikében.

Az előadás témája a hazai közösségi közlekedés finanszírozási és szervezeti problémája. Bemutatásra kerültek azok az okok és tények, amelyek a jelen helyzet különös anomáliáit okozzák. Gyakran megesik, hogy az egyik beruházás ellentmondásban van egy másikkal, annak ellenére is, hogy ugyanaz a képviselő testület hozott róluk döntést.

Majd ajánlásként megfogalmazta azokat a megoldásra váró jogi és szemléletbeli változásokat, amelyek feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy hazánkban is minőségi közösségi közlekedés legyen. Problémák forrása az egységes közlekedés szervezés hiánya, aminek az a következménye, hogy sem pénzügyileg, sem szervezeti szinten nem lehet gazdaságosan és hatékonyan működni.

Az előadás tudásbázisát svédországi tanulmányutunk adta, amely tapasztalataiból képes beszámoló formájában ottani példák is bemutatásra kerültek az előadás zárásaként.

Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek, hogy meglátogatta standunkat. Az ilyen rendezvényeken szerzett tapasztalataink mindig megerősítenek minket, hogy érdemes az utasokért dolgozni.

CsatolmányMéret
Elővárosi vasutak623.53 KB