Alpolgármesteri egyeztetés Debrecen Fenntartható Városi Mobilitási Tervéről

Nyomtatás
Alpolgármesteri egyeztetés Debrecen Fenntartható Városi Mobilitási Tervéről

Örömmel értesültünk a Debrecen Fenntartható Városi Mobilitási Terv készítéséről, amelynek célja, hogy  integrált megoldásokat kínáljon a városi közlekedés kihívásaira.
Egyesületünk az előkészítési fázisban a helyi egyeztető munkacsoport tagjaként számos észrevételt fogalmazott meg, melyek szép számban megjelentek a Mobilitási Tervben. Az elmúlt egy hónapban áttekintettük az eddigi tervet, összegyűjtöttük az észrevételeket, megfogalmaztuk a javaslatainkat és megküldtük a tervezőknek és a városvezetésnek.
Észrevételeinkkel kapcsolatban a pénteki napon pedig Dr. Barcsa Lajos alpolgármester úrral, valamint a polgármesteri hivatal és a Mobilitási Tervet készítő cég, a Trenecon Kft. munkatársaival személyesen is egyeztettünk a felvetéseinkről.

Örömmel látjuk, hogy a Mobilitási Tervben megfogalmazott célokban és főbb irányelvekben egyetértés mutatkozik az egyeztetés résztvevői között. A dokumentum részletesen feltárja, hogy hol, miért és milyen megoldandó feladatok állnak a város előtt, azonban a legfontosabb sarokpontok esetén hiányos, vagy nem egyértelmű a válasz a hogyan, a mikor és legfőképpen a miből kérdésére.

A város lehetőségein túlmutató finanszírozási kérdések mellett egyedül a közlekedésszervői feladatok biztosításával kapcsolatban nem sikerült egységes álláspontra jutni. Egyesületünk véleménye, hogy nagyon nagy szükség lenne egy szakmai alapokon működő, koordinációt ellátó közlekedésszervező, megrendelő szervezetre, ami a különböző közlekedésfejlesztési projekteket egymással való összehangolása mellett a napi működést is koordinálja. Így elérhető lenne, hogy a különböző kisebb, nagyobb útfelújítási munkák, forgalomkorlátozást eredményező rendezvények összehangoltak legyenek és ne érjék meglepetésként a közlekedőket.

Bár ezen javaslatunkat nem fogadta el a város vezetése, ígéretet kaptunk azonban arra vonatkozólag, hogy egy olyan, rendszeresen (negyedévenként) ülésező partnerségi egyeztetési folyamatokat ellátó állandó szervezet kerül felállításra, amelybe valamennyi közlekedésben érintett szervezet (város, szolgáltatók, civilek) delegálhatnak tagokat. Ez egy olyan biztos fórum lenne, amely egységes teret biztosít, hogy a különböző közlekedési igények hatékonyan eljussanak azokhoz, akik megoldást tudnak nyújtani a lakosság irányából érkező felvetésekre.

Bízunk benne, hogy a mai egyeztetés eredményeként ez a szervezet minél hamarabb felállításra kerül és jövőben valamennyi közlekedő számára hatékony teret biztosít majd a ránk váró feladatok megoldásához.

CsatolmányMéret
DERKE SUMP összefoglaló203.88 KB
DERKE SUMP tételes észrevételek1.94 MB

Belépés