Elővárosi villamossal a Zöld Börzén

Előváros villamos (fotó: Szabó István)

November 6-án részt vettünk a Zöld Börzén a Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesülettel (HEXVAVE) közösen. A Börzét az Hallgatói Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága rendezte az Debreceni Egyetem Élettudományi Központjában.

Standunknál az érdeklődők megismerkedhettek a Debrecen környéki kötöttpályás közlekedés múltjával, jelenével és lehetséges jövőjével. Sokan korábban csak szülőktől, nagyszülőktől hallottak arról, hogy régen járt villamos a Csapó utcán vagy a Hatvan utcán. A jelen kapcsán a legtöbbeket a 2-es villamos és az Egyetem téren épülő körforgalom érdekelte. A hallgatók részéről felmerült, az egyesületünk által már többször szorgalmazott közös busz-villamos megálló lehetősége az Egyetemnél. A jövő vonatkozásában volt nagy segítségünkre a HEXVAVE: egy terepasztalon szemléltették a tramtraint, azaz az elővárosi villamost. A rendszer lényege, hogy a villamos közvetlen vágánykapcsolaton keresztül a vasúti pályán elővárosi vonatként is közlekedik. Így biztosít gyors, átszállásmentes utazást a régió központ és vonzáskörzete között. Sajnos azt tapasztaltuk, hogy az egyetemisták egyre kisebb része használja a helyi közösségi közlekedést. Ennek ellenére népszerűek voltak zsebmenetrendjeink. Az egyetem környéki viszonylatok közül a 22/24 iránt volt a legnagyobb az érdeklődés. A vasúti menetrendeket főleg a messzebb lakó hallgatók igényelték. pl: Miskolc, Kiskunfélegyháza

Tátra (fotó: Sáfri Péter)
A közös stand  (fotó: Sáfri Péter)
Kér menetrendet?  (fotó: Szabó Itván)