Ez nem a halál 50 órája! - Közösségi szolgálat és önkéntesség nálunk.

Nyomtatás
Ez nem a halál 50 órája!

Egy új rendelkezés értelmében az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele, hogy teljesítened kell ötven óra közösségi szolgálatot. Ez nem a halál ötven órája, hiszen ezt a közösségi szolgálatot nálunk is eltöltheted. Egyesületünk bejelentett fogadó szervezet, ennek megfelelően tudunk fogadni szellemi és különféle könnyű fizikai munkára, mint önkéntes, amennyiben (részben vagy egészben) nálunk szeretnéd eltölteni az 50 órás közösségi szolgálatot. Ha felkeltettük az érdeklődésed akkor olvass tovább, hogy kiket, mikor és milyen feladatra várunk önkéntesnek. Ezt követően pedig jelezheted náluk részvételi szándékodat, illetve ha kérdésed van az egyes önkéntes feladatokkal kapcsolatban bármelyik elérhetőségeinken kereshetsz bennünket.

 

Kiket várunk?

Rendezvényeink lebonyolításához (saját illetve más szervezetek által lebonyolított eseményeken) természetesen bárkit szívesen látunk, ahol az adott rendezvénnyel kapcsolatosan különféle hosztesz tevékenységek ellátásában tudsz hozzájárulni a rendezvény sikeréhez. A feladatok elvégzése során közösségben, emberek között kell lenned. Ha szívesen találkozozol új emberekkel és szívesen beszélgetsz, akkor ez egy neked való feladat lesz.

Egyesületünk tevékenységi köréből kifolyólag szívesen fogadjuk a közösségi közlekedés iránt nagyobb érdeklődést mutató, műszaki beállítottságú, és/vagy grafikai és marketing témák iránt érdeklődő diákokat, akik felméréseink, tanulmányaink és kiadványaink elkészítésében tudnak segítségünkre lenni.
 
Milyen feladatok várnak rád?
 
Közösségi rendezvényeinken (vasútmodell kiállítás, Zöld Börze) hosztesz jellegű feladatokban tudsz részt venni. A rendezvényre látogató utasok számára különféle információs anyagokat, menetrendeket, szórólapokat tájékoztató kiadványokat osztunk szét illetve mutatunk be. Segédkezhetsz az előkészítésében, az eszközök helyszínre szállításában, a menetrendek hajtogatásában, szóróanyagok kihelyezésében. A rendezvény alatt pedig az érdeklődőknek segíteni megtalálni az általuk keresett menetrendet, vagy információt.
 
Ha nem szeretsz bent ülni, kinti önkéntes tevékenységre is van lehetőség: Forgalomszámlálás, utasszámlálás vagy kérdőíves felmérés. Ezek tanulmányok, javaslatok előkészítéshez nyújtanak információt.
Autóbusz és vasúti megállóhelyek környezetének tisztítására, festésére is várjuk a jelentkezőket. (Amennyiben erre irányuló pályázatunk nyer.) A szükséges anyagokat, eszközöket és védőfelszerelést természetesen biztosítjuk.
 
 
Mikor tudunk fogadni?

Rendezvényeink, akcióink általában péntek délután és hétvégi időpontokban vannak, amikor nem kell suliban lenned. Ezen rendezvények pontos időpontjáról és a várható feladatokról 3-4 hónappal korábban tájékoztatást tudunk adni.

Forgalomszámlálás, utasszámlálás és kérdőíves felmérés végzése szinte bármelyik nap lehetséges, de leginkább munkanapokon reggeli (6-8 óra) és délutáni (13-16 óra) csúcsidőszakban. Ennek oka az, hogy ilyenkor van legnagyobb forgalom és legtöbb utas van. Ezt végezheted iskolakezdés előtt is és a tanítás után célszerűen lakóhelyed és/vagy iskolád közelében, hogy ne kelljen külön utaznod emiatt és késs el a suliból. Számlálós és kérdőíves feladatokról 1-2 héttel az esemény előtt tudunk értesítést küldeni.
 
Hogyan jelentkezhetek?

Először is keresd meg az osztályfőnöködet, tanárodat és jelezd neki, hogy a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesületnél szeretnél közösségi szolgálatot végezni. Beszéljétek meg, hogy az iskolád részéről ennek nincs akadálya. Majd az iskola és az egyesület köt egy szerződést, ami lehetővé teszi, hogy leigazoljuk az általad elvégzett önkéntes munkát.

 
Közelgő rendezvényeink:

Rendezvény: Utasok kérdőíves kikérdezése
Helyszín: 106-os számú Debrecen-Nagykereki vasútvonalon, vonaton illetve állomásokon
Dátum: 2015. február-március
Időpont, napszak: naponta délután 15 óra után
Feladatok: előre elkészített kérdőíven utasok kikérdezése és válaszok rögzítése
A vonaton történő kikérdezéshez az utazás költségét, illetve a díjmentes utazást biztosítjuk. Olyan diákok előnyt élveznek, akik havonta minimum 4x2 órás alkalmat vállalnak.

Rendezvény: “Az én megállóm” program
Helyszín: Debrecen területén autóbusz-megállóhelyek
Dátum: 2015. február-november között
Időpont, napszak: előre készített ütemterv szerint hétköznap délután vagy hétvégén
Feladatok: megállóhelyeken utasváró festése, graffiti mentesítés, kisebb szerelési munkák, kertépítés

Rendezvény: Vasútmodell kiállítás előkészületi munkái
Helyszín: Debrecen, 4026 Debrecen, Hunyadi u. 17. (kis TK) Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola 24. terem és Józsai Közösségi Ház Debrecen, Szentgyörgyfalvi út 9., Józsapark
Dátum: 2015. április 14-16.
Időpont, napszak: naponta délután 15 óra után
Feladatok: papír alapú menetrendi hirdetmények készítése (hajtogatás), dekoráció készítés

Rendezvény: HEXVAVE Vasútmodell kiállítás
Helyszín: Józsai Közösségi Ház Debrecen, Szentgyörgyfalvi út 9., Józsapark
Dátum: 2015. április 17-19.
Időpont, napszak: több napos rendezvény, egyedi megegyezés szerinti órákban
Feladatok: látogatók fogadása, tájékoztatás nyújtása, hosztesz feladatok, papír alapú menetrendi hirdetmények készítése (hajtogatás), dekoráció készítés

 

Belépés