A Játékos Közlekedés folytatódik

Nyomtatás
A Játékos Közlekedés folytatódik

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven, harmadik alkalommal készítettek középiskolás diákok közösségi közlekedés témájú óvodai fali dekorációt Debrecenben. Ezúttal a Lehel Utcai Óvoda tornatermének falait díszítették ki a Debreceni SZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája, Divat- és stílustervező csoportjának diákjai a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (DERKE) közreműködésével az Új Európa Alapítvány KÖSZ programjának támogatásával.Az elmúlt napokban a diákok közösségi szolgálat keretében, mesés témájú rajzokat terveztek, majd azt saját maguk festették fel az óvoda tornatermének és közlekedő helyiségeinek belső falaira. A rajzokon mesefigurák és közösségi közlekedéssel kapcsolatos járművek, vonatok, villamosok elevenedtek meg. Az átadó ünnepséget óvodások előadásai nyitották meg. Korbeák György önkormányzati képviselő üdvözölte a már régóta működő kezdeményezést. Kiemelte, hogy egyetemistaként szintén részt vett hasonló fali dekoráció készítésében. Hüse Attiláné, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgató-helyettes és Szarvasné Erdelics Márta óvodavezető megköszönte a diákok színvonalas munkáját. Jónás Zoltán a DERKE elnöke kiemelte, hogy a több szintű együttműködés nagy előnye, hogy egyszerre több generáció számára is be lehet mutatni, hogy a közösségi közlekedés a mindennapok része.Programunk előzménye, hogy a egyesületünk az elmúlt évben is sikerrel indult az Új Európa Alapítvány és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel együttműködésben meghirdetett (KÖSZ!) pályázaton, amelynek célja forrást biztosítani civil szervezetek számára, hogy az Iskolai Közösségi Szolgálat* előírásainak megfelelő programokat valósítsanak meg középiskolák diákjai számára.  Az óvodai festéssel az alábbi célok eléréséhez járultunk hozzá:

  • A közreműködő iskolák diákjai számára olyan, a szakmai tanulmányaiknak és érdeklődésüknek megfelelő feladatokat biztosítsunk, amelyet szívesen végeznek. A rajzok megvalósítása során minimális feltételt szabtunk, a rajzokon valamilyen közösségi közlekedéssel kapcsolatos témájának kellett megjelennie. A feladat további megvalósításában csak a diákok saját elképzelése és a helyi adottságok szabtak határt. 
  • A másik célunk az egyesületünk által szabott témaválasztással a közösségi közlekedés népszerűsítése volt. A program során megvalósuló feladatokkal az az üzenetünk, már az óvodás korosztály felé is, hogy a közösségi közlekedés a mindennapjaink része.

 A fali dekoráció készítésében összesen tizenkét diák vett részt. Számukra személyenként 11-25 órányi közösségi szolgálat elvégzését tudtunk biztosítani. Ez összesen több mint 200 órányi közösségi szolgálat teljesítését jelenti. Az elvégzett feladatok, a közös munka mind egyesületünk tagjai, mind a diákok számára hasznos volt, hiszen mindannyian új tapasztalatokkal gazdagodtunk. Új ismeretségek köttettek, melyet a későbbiek során is egészen biztosan mindannyian kamatoztatni fogunk. Pedagógusok neve: Bogosné Móré Krisztina, Nagy Klára MáriaDiákok neve: Bocsi Boglárka, Bokor Norbert, Cseke Natália Anikó, Fábián Krisztina Emília, Gulyás Diána, Ignéczi Vivien, Konyhás Dóra, Nagy Alexandra, Princz Katalin Zita, Veres Veronika Róza, Zsanda Réka Fruzsina  (* 2016-tól az érettségi vizsga megszerzésének feltétele, hogy minden diák 50 óra közösségi szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányai során. A közösségi szolgálat olyan tevékenység, melyet a diákok értékeik mentén választanak, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek, azzal a helyi közösség érdekeit szolgálják, és mellyel saját személyiségüket, különféle készségeiket fejlesztik. * ) 

fotó: Dudás István
fotó: Dudás István
fotó: Dudás István
A Játékos Közlekedés folytatódik
A Játékos Közlekedés folytatódik
A Játékos Közlekedés folytatódik
fotó: Dudás István
fotó: Dudás István

Belépés