Közösségi közlekedés – női szemmel, gyermeket nevelve

Nyomtatás
Közösségi közlekedés – női szemmel, gyermeket nevelve

Ne menjen el hamarabb! Informatív utastájékoztatás! Játékos megálló. Legyen élmény az utazás. Címszavakban összefoglalva ezek a női utasok és kisgyermekkel utazók legfontosabb igényei és észrevételei a közösségi közlekedéssel kapcsolatban.

Az elmúlt hónapokban külön foglalkoztunk a női utasok igényeivel, illetve azon utasokkal, akik gyermeket nevelve vesznek igénybe közösségi közlekedést. A kiemelt célcsoport igényeinek vizsgálatára az adta az apropót, hogy a menetrendes oldalunk látogatottsági adatai között minden 24 év feletti korosztályban erősen felülreprezentáltak a női utasok. Azért azt a célt tűztük ki, megismerjük, ezen utasok megszokottól eltérő utazási igényeit, problémáit és megvizsgáljuk, hogy milyen lehetőségek vannak az utazási élmény javítására.

A kutatás során mélyinterjús beszélgetésekre alapozva egy olyan kérdőívet állítottunk össze, amely kifejezetten a női utasok és gyermekkel utazók igényeire fókuszál. A kérdőív adatai alapján állítottuk össze azokat a preferenciákat, amelyekre jobban oda kell figyelnie a szolgáltatóknak. A kérőívet kiértékeltük és egy kutatási jelentésben foglaltuk össze a legfontosabb észrevételeket és javaslatokat.

Bizonyos megfogalmazott igények, problémák általánosnak is tekinthetőek, azonban a hatásuk fajsúlyosabb vagy más jellegű a célcsoport tekintetében. Többek között sokan jelezték problémaként azt, amikor a járat a menetrendhez képest korábban elmegy, vagy azt, hogy nincs kellő tájékoztatás járatkimaradás esetén. Ezek természetesen minden utast érinthetnek, azonban gyermekkel utazva, a szülők szempontjából hangsúlyosabban jelenik meg, hiszen a váratlan helyzetben a gyermek igényeit is kezelnie kell. 

Speciális igényként jelent meg, hogy az utasváró és környezete a gyermekek szempontjából vonzó elemeket tartalmazzon, amely egyrészt érdekesebbé teszi a gyermek számára az utazást és segít hasznosan eltölteni a várakozással töltött időt. Ajánlásokat fogalmaztunk meg arra vonatkozóan, hogy az utasváróhoz hasonlóan célszerű vizuális elemekkel megjelölni azokat a helyeket, amelyek a gyermekek számára ideálisak. A mozgáskorlátozott leszállásjelző gomb babakocsis leszállás jelzésére való bevonása szintén fontos kommunikációs elem. A szolgáltatók részére tettük javaslatot arra vonatkozóan is, hogy járművezetők képzése során a kisgyermekkel utazók igényeit milyen módon kell figyelembe venni.

A felsorolt igények és problémák kiemelt kezelését azért is tartjuk fontosnak, mert a közösségi közlekedésben gyermekként szerzett jó, vagy éppen rossz tapasztalat a későbbiekben erősen befolyásolja a közösségi közlekedés használatának hajlandóságát és a környezettudatos közlekedés iránti elköteleződést.

A jelentést a lenti csatolmányból tölthetitek le.

CsatolmányMéret
DERKE_kutatasi_jelentes_noi_utasok_2022.pdf790.94 KB

Belépés