Kismamabérlet és családi kedvezmények

Nyomtatás

Üdvözöljük és támogatjuk a kisgyermekes bérlet bevezetését és további kedvezmények nyújtását szorgalmazzuk

A jelenlegi tarifarendszer rugalmatlansága is oka, hogy az utazók egyre szűkebb köre veszi igénybe közösségi közlekedést és mind többen más alternatívát - elsősorban személygépkocsit - választanak mindennapi utazásukhoz. Az utasok számának megtartása, illetve növelése érdekében szükségesnek tartjuk a jelenlegi tarifarendszer átgondolását és átalakítását, elsősorban kedvezmények biztosítása révén azok számára, akiknek nem áll módjukban megfizetni a teljes árú bérlet magas árát, ezért egyesületünk támogatja a kisgyermekes szülők bérletkedvezményének bevezetését Debrecenben is.

A gyermekvállalás többlet terheket ró a családokra, mindamellett, hogy a különféle gyermeknevelési ellátás mértéke általában kevesebb, mint a munkából származó jövedelem. Ezért a kisgyermekes családok fizetőképessége és fizetőkészsége sokkal kisebb, mint az olyan családoké, ahol mindkét szülőnek munkaviszonyból származó jövedelme van. Kedvezmény nyújtása esetén az érintettek olcsóbban jutnának bérlethez, valamint a kedvezőbb feltételek miatt azok is vásárolnának majd bérletet, akik eddig nem tették, mert gyalogosan vagy gépjárművel közlekedtek, ezáltal a kedvezmény nyújtásából származó bevételkiesés kompenzálható.

A kedvezmény bevezetése nemcsak a kismamák utazását könnyítené meg, hanem a gyerekek a közösségi közlekedéshez is másként viszonyulnának. Egy színvonalas szolgáltatás esetén megkedvelhetik és megszerethetik azt, melynek révén kisebb lenne az esélye annak, hogy felnőtt korukban a rendszeres gépjárművel való közlekedést választják.

Családok és csoportosan utazók részére további kedvezmények bevezetését is szorgalmazzuk. Ha egy négytagú család közösségi közlekedést választva akar utazni, akkor a jelenlegi tarifák mellett, az oda és visszaút (átszállás nélkül) 1600,- forintba kerül (4×2×200 Ft). Ha átszállás is szükséges, akkor ennek duplájába. Ebből az 1600,- Ft-ból, (300,- forintos üzemanyag árral kalkulálva) több mint öt liter üzemanyag vásárolható, amivel körülbelül 70-80 km tehető meg személygépkocsival. Éppen ezért a jegyek árát úgy kell kialakítani, hogy a családok számára a személygépkocsi használatánál felmerülő üzemanyag költségeknél az olcsóbb legyen. Ennek megfelelően javasoljuk az alábbi két jegytípus bevezetését:

Csoportos családi/csoportos vonaljegy: Javasolt ára: 500,- Ft

Igénybe vehető legfeljebb két felnőtt és legalább egy, de maximum hét 18 év alatti, gyermek együttes utazása esetén egyszeri utazásra bármely viszonylaton. A gyermekeknek a születési dátumukat hivatalosan igazoló személyazonosító okmánnyal vagy diákigazolvánnyal kell rendelkezniük.

Csoportos családi/csoportos kétnapos (48 órás) jegy: Javasolt ára: 1200,- Ft

Igénybe vehető legfeljebb két felnőtt és legalább egy, de maximum hét 18 év alatti gyermek együttes utazása esetén korlátlan számú utazásra, a jegyen megjelölt kezdő időponttól 48 órás időtartamig. Az utazás megkezdése előtt a szelvényre tintával fel kell vezetni az utazás megkezdésének napját, valamint az órát és a percet. A gyermekeknek a születési dátumukat hivatalosan igazoló személyazonosító okmánnyal vagy diákigazolvánnyal kell rendelkezniük.

Egyesületünk meggyőződése, hogy a jegyek és bérletek választékának növelése, valamint a kedvezmények kiterjesztése elősegíti, hogy minél szélesebb körben vegyék igénybe a közösségi közlekedést. A kisgyermekes bérlet és a családi jegy azokat az utazókat és utasokat célozzák meg, amelyek nem elsősorban csúcsidőben utaznak, hanem akik utazásukat napközben is lebonyolíthatják, illetve akik elsősorban hétvégén utaznának szívesen. A kedvezmények bevezetése ezért már rövidtávon is többletbevételt jelentene, illetve hosszabb távon elősegíti a közösségi közlekedés színvonalának növekedését.

Belépés