I. Nemzetközi Ikarus és Veterán Járműtalálkozó

Nyomtatás

Hagyományteremtő jelleggel rendezték meg Polgáron az első Nemzetközi Ikarus és veterán járműtalálkozót 2008. augusztus 1. és 3. között. A leglátogatottabb és legtöbb programmal szolgáló nap, a rendezvény második napja, szombat volt, amikor a Hajdú Volán Zrt. jóvoltából mi is ellátogattunk a helyszínre. A cég saját tulajdonában lévő és saját felújítású, 1970-es gyártású Ikarus 311 (FIX-870) típusú nosztalgia járművével érkeztünk meg Polgárra a művelődési központ elé.

A hosszú hétvégét felölelő rendezvénynek három helyszín is otthont adott, a Strandfürdő, a Művelődési Ház és egy közeli bevásárlóközpont parkolója. A veterán járművek a gyülekező helyszínéről, a Strandfürdőtől konvojban mentek a művelődési házhoz, amely az Ikarus kiállításnak adott helyszínt, valamint a művelődési ház előtt és az út túloldalán lévő füves területen meg lehetett csodálni a veterán korú, muzeális járműveket korhű zene kíséretében. Innen a városon át egy közeli bevásárló központhoz gurultak át tulajdonosaik a járműveikkel ahol, egy kört téve visszafordultak a Strandfürdő felé.

Ikarus 630 Cabrio Ikarus 386 SL Itt vártuk be a többi járművet, amelyek között olyan vasak is akadtak, mint az MVK Zrt. Ikarus 31-ese (OT 05-78), az MB-Travel Ikarus 630-as Cabrio busza, a győri illetőségű Ikarus 66-os (EZY-690), 1989-es – egykor MVK tulajdonú - 260-as (AKD-562, BU 88-82), Ikarus 55-ös (DZA-700), ex Kapos Volános 266-os, szintén ex. MVK-s 280-as (AKD-737, BY 75-15), Borsod Volános Ikarus 266-os (JOB-711), két darab Ikarus 250-es, az egyik ex. MÁV-os (KPY-822), illetve FKF-681, valamint kuriózumként látható volt egy Ikarus 386SL konferenciabusz, külsőleg felújítva.

Ikarus-Csepel D710 A strandfürdőnél továbbá meg lehetett tekinteni működőképes állapotban egy Ikarus 311-est, melyet előző gazdája méhészbuszként működtetett. Ez a jármű semmiféle felújítást nem kapott ez idáig, így elég ütött-kopott állapotban jött el Polgárra. Valamint szintén eredeti állapotában volt megtekinthető egy, illetve felújított állapotban egy másik Csepel D-710-es Ikarus felépítményű tűzoltóautó.

Trabant 600Szép számban voltak Csepel teherautók, valamint látható volt egy Robur teherautó és autóbusz is. A személyautók közül többek között Mercedes, Zaporozsec, Trabant, Wartburg, rendőrségi Zsiguli járművekkel lehetett találkozni.

Kuriózum volt Polgáron a strand területén található kettő darab trolibusz. Az egyik a nemrégiben a DKV Zrt. állományából leselejtezett 9-317-es pályaszámú ZIU-9 típusú trolibusz, valamint az ország egyetlen Ikarus 260T-je. Mindkettő vontatva érkezett Polgárra.

Egész nap lehetőség volt egy gumikerekes kisvonattal, illetve a Cabrio busszal városnézésre a Strandfürdő és a bevásárlóközpont között, valamint a Strandfürdő előtti úton kívül-belül tüzetesebben szemügyre lehetett venni a járműveket. A találkozón lehetőség nyílt szakmai beszélgetésekre a veteránok tulajdonosaival, tervezőivel, közlekedésbarátokkal.

Az apróbb szervezési hibákat talán jövőre sikerül kiküszöbölni és egy még nagyobb, még ismertebb, még több járművet felvonultató rendezvényre kerülhet majd sor.

A helyszínen fotóztunk, a képek a galériánkban tekinthetők meg.

Belépés