Rövid és pazarló hétvége a vasúton

Nyomtatás

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a munkanapok áthelyezése kapcsán a MÁV Start Zrt. a korábbi, pazarló gyakorlatot alkalmazta a vonatok közlekedtetésénél. Nevezetesen 2011. november 5én, (szombaton) a pénteki rend szerint közlekedő utolsó mellékvonali személyvonatok szerelvényei vasárnap hajnalban üresen, utasok nélkül, szerelvényvonatként tértek vissza Debrecenbe.

A munkanap-áthelyezés miatt szombaton a vonatok hétköznapi menetrend szerint közlekedtek. Ennek megfelelően - rendhagyó módon - most szombaton is indultak késő este vonatok Debrecenből Nyírábrány, Nagykereki, Mátészalka és Hajdúnánás felé. Normál esetben ezek a vonatok - vasárnap kivételével - másnap hajnalban első, menetrend szerinti vonatként térnek vissza Debrecenbe. Most vasárnap sem utazhattunk ezeken a vonatokon, mivel a szombat este kiküldött szerelvények vasárnap reggel üresen, utasok nélkül tértek vissza Debrecenbe. A dolog pikantériája, hogy az üres szerelvények, az egyébként közlekedő vonatok menetidejében közlekedtek le.

Úgy gondoljuk, hogy ez a gyakorlat a lehető legrosszabb megoldás, hisz megakadályozza annak a lehetőségét, hogy ezek a vonatok szolgáltassanak (kínálati menetrend). Tény, hogy hajnalban nem utaznak sokan, de a költségek így sem takaríthatóak meg. A vonatok személyzete (jegyvizsgálók és a mozdonyvezetők) az éjszakát a vonatok végállomásán töltik, amely időszakra bérezés jár nekik. A szerelvények Debrecenbe való visszatérésekor üzemanyagot fogyasztanak és a pályahasználat költségeit is meg kell fizetni. Mindent összegezve ezeket a vonatokat az utasok számára is meg kellett volna hirdetni annak ellenére, hogy vasárnapi rend szerint, nem kellett volna közlekedniük.

A helyzet javítása érdekében személyesen is kérjük a MÁV-START Zrt. helyi vezetőitől a kialakult rossz gyakorlat megszüntetését a szolgáltatási színvonal emelése érdekében. Úgy gondoljuk, hogy egyébként sem utasbarát gyakorlat az, hogy csak szombat este nem közlekednek az említett utolsó vonatok. Pont akkor, amikor lenne rá igény. Hétköznapokon este ezeknek a vonatoknak alacsony a kihasználtsága, hajnalban viszont a munkába járók miatt sokan utaznak velük Debrecen felé. Szombat/vasárnap fordulóján viszont pont fordított a helyzet: szombat este főként a szórakozóhelyekről hazatérők vennék igénybe ezeket a vonatokat, és vasárnap hajnalban lenne alacsonyabb a kihasználtság. Összességében tehát semmivel sem lenne veszteségesebb ezeket az éjféli vonatokat minden szombat este közlekedtetni, mint a hét többi napján.

Belépés