Svéd kalandok - I. rész: Malmö és környéke

Nyomtatás
Malmö: Turning Torso

Malmö és környéke

December óta a dél-svédországi Malmöbe is el lehet jutni Debrecenből. Idehaza kevésbé ismert a térség, ezért két részből álló cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is érdemes odafigyelni erre az északi területre. Az első részben Malmő és a környék látnivalóit gyűjtöttük össze egy kis történelmi adalékkal (keretes írás).

Malmö az Öresund (a Balti-tenger és az Északi-tenger közötti szoros) partján Svédország déli részén fekszik. A város az ország harmadik legnagyobb települése Stockholm és Göteborg után 294 ezer lakossal. A város egyben Skåne megye székhelye. A megye angol, Scania elnevezése többek számára közismertebb és sokatmondóbb lehet.

Látnivalók Malmöben

Északi háború

Malmö illetve Skåne a történelem során többször is gazdát cserélt a dánok és a svédek között, mivel a két nemzet két és fél évszázadon át folyamatosan háborúzott egymással. Skåne akkor került végleg Svédországhoz, amikor X. Károly Gusztáv svéd király 1658. telén az északi-háború hadjáratai során szerzett németországi területeiről hazafelé tartva a befagyott tengeren át délről meglepte a zord télben támadásra nem számító dánokat. III. Frigyes dán király a fővárost féltve gyorsan megkötötte roskildei békét, amely értelmében svéd fennhatóság alá került Skåne, Halland, Blekinge és a norvégiai Trondheim. Bár az északi-háborúban a dánok győztesként kerültek ki, azonban a háborút lezáró koppenhágai béke értelmében Skåne, Halland és Blekinge
továbbra is Svédországé maradhatott. A területért való viaskodás nem csoda, hiszen a tengerszoros a partján fekvő kikötővárosokkal fontos kereskedelmi útvonal volt. A szoroson áthaladó hajóktól adót tudtak beszedni, ami akkoriban nagyban hozzájárult Dánia felvirágzásához.

Malmö elhelyezkedésénél és történelménél fogva mindig is fontos kereskedelmi terület volt a Hanza-szövetség tagjaként. A városban korábban hatalmas kikötő és komoly ipar működött, ami a XX. század második felében erősen hanyatlásnak indult. Azóta a régi kikötő és az ipari terület nagy részét rehabilitálták és lakóparkokat és üzleti negyedet alakítottak ki. Itt helyezkedik el a Turning Torzo, ami ötvennégy emeletes felhőkarcoló. Sajnos az épület kilátóként nem látogatható, mivel lakóépületek és irodák találhatók benne. Ez jelenleg Svédország legmagasabb lakóépülete.

A főtértől (Stortorget) nem messze két látványosság is található. A Szent Péter templom (Sankt Petri Kyrka) a város egyik legrégebbi épülete, ami balti téglagótikus stílusban épült, de több korstílus jegyeit viseli magán. A templom legszebb és legérdekesebb része, a templom észak-nyugati sarkában lévő kápolna, melynek falait díszes, kora középkori freskók gazdagon díszítik.
Lilla Torg (Kis tér) egy régi piactér régi, különleges, részben fából készült halászházakkal. Ma ezekben a házakban kiülős, teraszos éttermek működnek ezért  - különösen a nyári időszakban - hatalmas nyüzsgés van ott esténként.

A Királyok kertje (Kungsparken) Malmö legrégebbi közparkja, amelyet eredetileg 1872-ben nyitottak meg. A kertben gondozott pázsitot, a Pegazus szobrot, és botanikus kertet találhatunk egzotikus fákkal. A park díjmentesen látogatható. A park mellett található egy vizes árokkal körülvett kastély a Malmöhus, ami ma múzeumként működik.

Mellette a Technika és Hajózási Múzeum (Tekniska Museet & Sjöfartsmuseet) van, amelyben trabanttól egy U3 tengeralattjáróig sok érdekes közlekedési eszközt is meg lehet tekinteni. Sőt egy rövid múzeumvillamos (Museispårvagnen) is üzemel. A Királyok kertjéből közvetlenül átsétálhatunk a Kastélyparkba (Slottsparken), ahol a régi szélmalmot (Slottsmöllan) érdemes megtekinteni.  A városban sok nagyobb park található, amelyeket napos időben (18 fok felett bikiniben és fürdőnadrágban) piknikező városlakók töltenek meg.

 

Látnivalók a környéken

A gyakran és gyorsan közlekedő vonatokkal könnyen át lehet jutni az északi szomszédos településekre. Malmötől északra haladva 20 percnyire található Lund (~80 ezer lakos). 1060-től püspöki székhely, 1103-tól pedig Skandinávia érsekének székhelye volt. Ezekben az időkben kezdték építeni a hatalmas székesegyházát. A dóm nem csak a monumentális oszlopairól híres, hanem egy olyan óraszerkezetet is láthatunk, amely a dátumokat is mutatja és alkalmanként zenés órajátékot játszik. A kriptában fekvő püspök mámijújáról nemrég érdekes dolog derült ki, hogy nem egyedül fekszik a sírjában, hanem egy öthónapos koraszülött csecsemővel. A város híres egyeteméről, amely világ száz legjobb egyetemei között szerepel és Svédország legnagyobb és leghíresebb egyeteme.

Északabbra haladva Landskrona található, ahol a Mamöhushoz hasonló vizesárokkal körülvett kastély nagyon látványos. Landskrona az egyetlen svéd város, ahol trolibuszok közlekednek. Magyar vonatkozása, hogy a 2003-ban indított vonalon a debrecenihez hasonló 3  db Ganz Solaris Trollino típusú trolibusz közlekedik, amelyet 2010-ben egy negyedik követett, immár a Skoda közreműködésével.

Még északabbra Helsingborg található. A város látványosság a Kärnan erőd, amit még a dánok építettek a tengerszolos hajóforgalmát felügyelni. A városban Iskolamúzeum (Skolmuseet) és Orvostörténeti múzeum (Medicinhistoriska museet) is található.

Itt a legkeskenyebb a tengerszoros és a gyakran közlekedő komppal át lehet kelni dán “testvérvárosába” Helsingørba. Itt található Kronborg kastély, a legenda szerint itt játszódik William Shakespeare Hamlet a dán királyfi története.Ezért gyakran nevezik Hamlet várának is. A színdarabot is gyakran játsszák a kastélyban neves színészekkel. Kastélymúzeumként üzemel, a Dán Tengerészeti Múzeum is itt kapott helyet.

A vasút iránt érdeklődőknek érdemes még egy kicsit északabbra utazni Ängelholmba, ahol a nagyon látványos Vasúti Múzeumban (Järnvägens Museum) vasútszakmai tematika (pályaépítés, felsővezeték, biztosítóberendezés) alapján is ismerhetjük meg a vasút fejlődését a kezetektől napjainkig.


A következő cikkünkben Malmö és a szomszédos Koppenhága közötti szárazföldi kapcsolat kiépítését, jelentőségét, valamint a térség közösségi közlekedését vetjük részletesebb vizsgálat alá.

 

 
 
 
 

 

 

 

Svéd kalandok - I. rész: Malmö és környéke
Lilla torg
Kastélypark
Malmöhus
Az autóbusz-állomás is inkább parkra emlékeztet
Slottsmöllan a kastélyparkban
U3 a Technika és Hajózási Múzeumban
Lund, katedrális
Solaris trolibus Landskronában
Landskrona, kastéy
Helsingborg
Kärnan erőd
Helsingborg és Helsingør között ilyen kompokkal lehet átkelni
Kronborg kastély ("Hamlet vára")
Öresund-híd

Belépés