Új autóbuszvonal Debrecenben: 52E

Nyomtatás
Új autóbuszvonal Debrecenben: 52E
A szeptembertől indítandó új autóbuszvonalak közül a legkevésbé érdemleges változást az 52E jelenti. Nem csak azért, mert a tervek szerint az utazók szűk csoportjának tervezték (kollégisták), hanem azért is, mert a célcsoport számára sem jelent igazán megoldást. Gyakorlatilag a tavaly novemberi és szeptemberi járatritkításból adódó vasárnapi zsúfoltsági problémák kezelésére tervezték. Azonban különböző okok miatt a célcsoport csak kis részének lesz előnyös. További részletek alább/kattintás után.
 
 A Nyíregyháza felől érkező vonatok esetén még a vonat pontos érkezése esetén is sietősen lehet elérni a buszt, bár nem lehetetlen. A Budapest felől érkező InterCity már óra 52-kor megérkezik, ezen utasok jó eséllyel el fognak menni valamelyik 1-es vagy 2-es villamossal. Akik számára előnyösebb az 52E, azok a Tiszalök, a Nagykereki, a Nyírábrány és a Mátészalka felől érkező vonatok utasai. Ezen vonatok közvetlenül 17:00, és 19:00 óra előtti percekben érkeznek. 18:00 előtt viszont csak a Zajta felől érkező Hétmérföldes jöhet számításba az IC-k mellett. Az új, Egerből érkező InterRégió és Civis InterRégió vonat utasai számára viszont nem lesz opció az 52E.
 
Az autóbusz egy - az éjszakai járatokhoz hasonló - nagy kört tesz a városban, érintve valamennyi egyetemi campust. Mivel gyorsjárat, ezért nem áll meg minden megállóban. Ezzel sok utas számára nem alternatíva. Gondolhatnánk, az egyetemisták számára úgy is a kollégium a lényeg, de sokan laknak albérletben vagy ismerősnél, ezért a nagy lakótelepeken mindenhol meg kellene állnia. A vonalvezetés alapján igazán csak a Böszörményi útra és az Augusztához igyekvők számára lesz előnyös. Az előbbi azért, mert a Nagyállomás és a Böszörményi út között nincs közvetlen kapcsolat, az utóbbi pedig azért, mert az 52E pont két 10-es busz között indul. A Nagyerdő után az autóbusz az Egyetem sugárút  - Bem tér - Hadházi út - Kassai út - Dobozi lakótelep útvonalon tér vissza a Nagyállomáshoz. 
 
Az Egyetem sugárútra szinte egyszerre érkezik a Nagyállomásról induló 10-es busszal. 
A Kassai úton és Dobozi lakótelepen pedig teljesen egyszerre közlekedik az 5-ös trolibusszal és a 43-as autóbusszal a Nagyállomás felé. Ezért ilyen formában a Debrecent elhagyó diákok számára nem jelent segítséget. A Debrecenbe érkező diákok számára a DE Műszaki Kar és Kassai út felé továbbra is az 5-ös troli lesz a megoldás, mivel az 52E később ér oda. 
 
A Miskolc felől autóbusszal érkező diákok számára lehetne még előnyös az 52E, mivel a busz 17:22 és 19:22-re érkezik meg az Agrártudományi Centrum megállóhoz. Sajnos azonban az 52E 17:20-kor és 19:20-kor megy el menetrend szerint. Itt megoldás lehet, ha a távolsági buszok az Árpád Vezér Általános Iskolánál is megállnának, ahova az 52E később érkezik és menetrend módosítás nélkül is át lehetne szállni. Sőt a 2-es villamosra történő átszállás is kézenfekvő indoka a távolsági buszok megállásának.
 
Mindent összevetve jelen formájában nem jósolunk hosszú életet az 52E-nek, mivel csak a célcsoport egy részének nyújt megoldást. Az emberek 99%-ának ismeretlen fog maradni, mert annyira ritka. Az célcsoport egy része számára is ismeretlen maradhat, hiszen a vonat késése esetén senki nem fog várni egy órát, hanem elmegy a “mainstream” irányok egyikével. Nagyon kell keresni azokat az embereket, akiknek pont ez az igényük. Sokkal inkább szükség lenne arra, hogy a hétvégi menetrend általánosan olyan legyen, amely a különböző irányokba tartó diákok számára is elfogadható alternatívát nyújt.

Belépés