Villamospótló Kerékpártúra

Nyomtatás
A lehetséges hajdúböszörményi villamos

Egyesületünk 2012. május 1-én kerékpártúrát szervez Debrecenben Zelemértől a Nagyerdőig. Túránk célja, hogy Ön részletesen is megismerhesse az Európa szerte széles körben alkalmazott elővárosi villamost, a "TramTrain" rendszert. Régiónk kiváló adottságokkal rendelkezik ilyen, a települések városközpontjait átszállásmentesen összekötö elővárosi villamosvonal kiépítésére.  A  rendszer lényege, hogy a villamos nem csak a városban közlekedik, hanem átmegy a szomszédos településekre. Az erre alkalmas villamosok városon kívül a vonatok által is használt vágányokon közlekednek. A szomszédos települést elérve, ismét villamosként,  bejárják annak belvárosát. Ezáltal gyorsan, kényelmesen és átszállás nélkül utazhatunk egyik városból a másikba.

 

A túrán bárki részt vehet, aki jelentkezik a derke@derke.hu e-mail címen vagy kitölti a regisztrácós űrlapot és befizeti a részvételi díjat. A részvételi díj tartalmazza a csoportos vonatjegyet árát és kerékpár viteldíjat. 

Amint azt már említettük, Debrecen és a régió rendkívül kedvező adottságokkal rendelkezik elővárosi villamosok közlekedtetésére. Az 1-es villamoshoz két helyen is elérhető közelségben van a nagyvasút, ahol a vágányok összeköthetők. Az egyik kapcsolódási pont a Nagyerdő, ahol a villamosok a Pallagi útról a Nagyerdei körútra fordulnak (Klinika ív). Innen északra  alig 1 km  vágányt kellene fektetni a Gyógyszergyárhoz vezető iparvágányig, amely közvetlen kapcsolatban van a Hajdúböszörménybe vezető vasúttal. A vágányok építéséhez bőven van hely, hiszen valamikor itt járt a 3-as villamos pallagra. 

A másik kapcsolódási pont adja magát, ami nem más, mint a Nagyállomás.

Túránkon a Pallagi úti kapcsolatot mutatjuk be, amely a hajdúböszörményi elővárosi villamos lehetőségét teremtené meg. Az elképzelések szerint a Debrecen belvárosa felől érkező villamosok egy része nem a Nagyerdei körútra fordulna, hanem egyenesen tovább haladna a Pallagi úton át a Gyógyszergyárhoz. Innen a meglévő iparvágányon keresztül a Nagyerdőt elhagyva a vasúti vágányokon haladna tovább Józsa és Hajdúböszörményt felé, vagy akár Hajdúdorogon és Hajdúnánáson át akár egészen Tiszalökig.

Program:

 • 08:45 - Gyülekező a Nagyállomás előtt (az árkádok alatt)
 • 09:02 - Indulás vonattal Zelemérre (36622)
 • 09:23 - Érkezés Zelemérre és indulás a kerékpártúrára
 • 12:00 - Érkezés Debrecenbe (Nagyerdőre)

A zeleméri Csonkatoronynál elidőzünk egy kicsit, majd a vasút melletti úton elindulunk vissza Hajdúszentgyörgy és Józsa felé.

Hajdúszentgyörgyön megpihenünk egy kicsit, ahol ejtünk pár szót a néhai település nevét viselő vasúti megállóhelyről, Józsáról és a józsai közlekedésről. Innen a Csonkatorony utcán indulunk tovább, majd a Bocskai István utcán elhaladunk Józsa vasúti megállóhely mellett. A Tokaji utcán és a Meszesi utcán át elhagyjuk Józsát. A Harstein-kertek mellett, a Domokoskert utcán végigtekerve elérjük a Nagyerdőt.

A Nagyerdőben keresztezzük, majd mellette haladunk annak az iparvágánynak, amin keresztül összekapcsolható a villamos és nagyvasúti hálózat. Kiérünk a Pallagi útra, amelyen a Nagyerdei Stadionig tekerünk. A kb. 13 km-es táv megtétele után várhatóan 12 órakor érjük el úticélunkat.

A túrán bárki részt vehet, aki jelentkezik a derke@derke.hu e-mail címen vagy kitölti a regisztrácós űrlapot és befizeti a részvételi díjat. A részvételi díj tartalmazza a csoportos vonatjegyet árát és kerékpár viteldíjat. Regisztrálni, 2012. április 29-ig lehet.

Részvételi díjak:

 • Felnőtt: 605 Ft/fő (felnőtt, utazási kedvezmény nélkül)
 • Diák vagy nyugdíjas: 420 Ft/fő (nappali tagozatos diák, nyugdíjas, MÁV-START klubkártya)
 • Díjmentesen utazó*: 235,- Ft/fő (6 év alatti vagy 65 év feletti személy, nagycsaládosok: 2 felnőtt minimum 3 gyermekkel, vasutas arcképes igazolvánnyal rendelkező)
  * A vasúttársaság üzletszabályzata szerint a kerékpár vonaton történő szállításáért a díjmentesen utazóknak is fizetni kell
 • Azok számára, akik vállalják, hogy bicajjal egyedül kitekernek Zelemérig, a túrán való részvétel díjmentes. Azonban regisztrálni ez esetben is kell. Velük a Csonkatoronynál  találkozunk 9:23-kor.
  .

A részvételi díjat átutalással (10403428-00024811-00000002 számlaszámra) vagy (előzetes telefonos egyeztetés után) személyesen készpénzben van lehetőség megfizetni.

A regisztrációt akkor tudjuk elfogadni, ha megkapja róla a visszaigazolást is, amely a regisztrációt követő 24 órán belül megtörténik. Ha bármilyen okból nem kapna e-mail visszaigazolást, kérjük jelezze számunkra a safri.peter@derke.hu e-mail címen.

A regisztrációnak tartalmaznia kell az Ön nevét, telefonszámát, e-mail címét, és mely részvételi díj megfizetésére jogosult.

Szervezési okokból  legfeljebb 30 fő regisztrációját tudjunk fogadni.

Regisztrációját 2012. április 29-ig tudjuk elfogadni.

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

CsatolmányMéret
Túraleírás74.78 KB

Belépés