Villamospótló kerékpártúra a Nagyerdőben

Nyomtatás
A túra tervezett útvonala

Egyesületünk ismét kerékpártúrát szervez 2013. május 1-én, Zelemértől Debrecenig. Túránk célja, hogy Ön részletesen is megismerhesse az Európa szerte széles körben alkalmazott elővárosi villamost, a "TramTrain" rendszert. Régiónk kiváló adottságokkal rendelkezik a települések központjait összekötő, átszállásmentes kapcsolatot biztosító elővárosi villamosvonal terén. A rendszer lényege, hogy a villamos nem csak a városban közlekedik, hanem átmegy a szomszédos településekre is. Az erre alkalmas villamosok városon kívül a vonatok által is használt vágányokon közlekednek, majd egy másik városban villamosként  bejárják annak a belvárosát is. Ezáltal gyorsan, kényelmesen és átszállás nélkül utazhatunk egyik városból a másikba. Amennyiben felkeltettük érdeklődését az alábbi címeken jelentkezhet: 

A túrán bárki részt vehet, aki jelentkezik a derke@derke.hu e-mail címen vagy kitölti a regisztrációs űrlapot.

Debrecen és a régió rendkívül kedvező adottságokkal rendelkezik elővárosi villamosok közlekedtetésére. Az 1-es villamoshoz két helyen is elérhető közelségben van a nagyvasút, ahol a vágányok összeköthetők. Az egyik kapcsolódási pont a Nagyerdő, ahol a villamosok a Pallagi útról a Nagyerdei körútra fordulnak (Klinika ív). Innen északra  alig 1 km  vágányt kellene fektetni a Gyógyszergyárhoz vezető iparvágányig, amely közvetlen kapcsolatban van a Hajdúböszörménybe vezető vasúttal. A vágányok építéséhez bőven van hely, hiszen valamikor itt járt a 3-as villamos Pallagra. A másik kapcsolódási pont adja magát, ami nem más, mint a Nagyállomás.

 Túránkon a Pallagi úti kapcsolat kiépítésének lehetőségét mutatjuk be, amely a hajdúböszörményi elővárosi villamos lehetőségét teremtené meg. Az elképzelések szerint a Debrecen belvárosa felől érkező villamosok egy része nem a Nagyerdei körútra fordulna, hanem egyenesen tovább haladna a Pallagi úton át a Gyógyszergyárhoz. Innen a meglévő iparvágányon keresztül a Nagyerdőt elhagyva a vasúti vágányokon haladna tovább Józsa és Hajdúböszörmény felé, vagy akár Hajdúdorogon és Hajdúnánáson át akár egészen Tiszalökig.

 

Program:

  • 08:45 - Gyülekező a Nagyállomás előtt (az árkádok alatt)
  • 09:02 - Indulás vonattal Zelemérre (36622)
  • 09:23 - Érkezés Zelemérre és indulás a kerékpártúrára
  • 12:00 - Érkezés Debrecenbe (Nagytemplomhoz)

A zeleméri Csonkatoronynál elidőzünk egy kicsit, majd a vasút melletti úton elindulunk vissza Hajdúszentgyörgy és Józsa felé.Hajdúszentgyörgyön megpihenünk egy kicsit, ahol ejtünk pár szót a néhai település nevét viselő vasúti megállóhelyről, Józsáról és a józsai közlekedésről. Innen a Csonkatorony utcán indulunk tovább, majd a Bocskai István utcán elhaladunk Józsa vasúti megállóhely mellett. A Harstein-kerteken át érjük el a Nagyerdőt. A Nagyerdőben áttekerünk a Debrecent elkerülő autópálya felett és keresztezzük azt az iparvágányt, amin keresztül összekapcsolható az 1-es villamos és nagyvasúti hálózat. Majd az erdő alatt a Doberdó utcára érünk, ahol bemutatjuk, hogy milyen lehetőség adódik az elővárosi vasút és 2-es villamos összekötésére. Utunkat a Böszörményi úton épült kerékpárúton folyatatjuk a Nagytemplomig A túrán bárki részt vehet, aki jelentkezik a derke@derke.hu e-mail címen vagy kitölti a regisztrációs űrlapot. A részvétel ingyenes, de aki szeretné, annak megvásároljuk elővételben a menetjegyet és a kerékpárjegyet. A jegyek árának kiegyenlítésére lehetőség van átutalással (10403428-00024811-00000002 számlaszámra) vagy (előzetes telefonos egyeztetés után) személyesen készpénzben. Regisztrálni 2013. április 29-ig lehet.

 

A MÁV-START Zrt. jelenleg érvényben lévő díjszabása alapján a jegyárak: (menetjegy+kerékpárjegy)

  • Felnőtt: 605 Ft/fő (felnőtt, utazási kedvezmény nélkül)
  • Diák vagy nyugdíjas: 420 Ft/fő (nappali tagozatos diák, nyugdíjas, MÁV-START klubkártya)
  • Díjmentesen utazó*: 235,- Ft/fő (6 év alatti vagy 65 év feletti személy, vasutas arcképes igazolvánnyal rendelkező)
    * A vasúttársaság üzletszabályzata szerint a kerékpár vonaton történő szállításáért a díjmentesen utazóknak is fizetni kell

Szervezési okokból  legfeljebb 30 fő regisztrációját tudjunk fogadni.

Regisztrációját 2013. április 29-ig tudjuk elfogadni.

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Belépés