Buszos színkavalkád, olvasóink véleménye a debreceni autóbuszok színösszeállításáról

Nyomtatás

Debrecen Megyei Jogú Város helyi autóbusz közlekedés üzemeltetésére kiírt pályázat feltételei között szerepelt az a kitétel, hogy a járműveknek egységes színezéssel kell rendelkezni. A nyertes Cívisbusz Konzorcium már bemutatott egy színtervet, valamint mi még bemutattunk másik kilencet, amelyről olvasóink szavazhattak. Jelentjük, valamennyi változat elérte az 5%-os parlamenti küszöböt. Ennek ellenére mi csak az első három helyezettet javasoltuk és juttattuk el az autóbuszokat megrendelő Inter-Tan-Ker Zrt. részére.


(1.) 1600×1200
9,86 %

(2.) 1600×1200
9.36 %

(3.) 1600×1200
12,94 %

(4.) 1600×1200
12,22 %

(5.) 1600×1200
12,72 %

(6.) 1600×1200
11,29 %

(7.) 1600×1200
5,72 %

(8.) 1600×1200
8,86 %

(9.) 1600×1200
7,86 %

(10.) 804×502
7,86 %

1-9. kép: Szerző: Pisti_hb, Színterv: torqmatic
10. kép: Forás: www.eszaon.hu

Hozzászólások

buszok szine

Szerintem a közösségi közlekedés járműveinek feltünő színüeknek kell lenni, hogy az egyéb járművel közlekedő segíthetsék a mozgásukat! Persze ez csak kultúrált közlekedők esetén igaz! Debrecenben erre néhány tíz évet még várni kell! A fenti feltételnek egyik szinminta sem felel meg!

hibás színezés

Szerintem a felkínált színsémák nem eléggé sokrétűek, alapvető variációs lehetőségeket nem készítettek.
A probléma a következő: Debrecen zászlójának színe az arany és a kék. A fehér nem tartozik közé. A DKV trolikon és villamosokon mégis a fehér a domináns a sárga helyett, ezért nem lehet rá azt mondani, hogy "debreceni színe" van. A sárga le lett degradálva, mintha csak egy megkülönböztető, fényvisszaverő csík lenne. Elhelyezése is ilyen: a jármű alsó harmadában van. Magyarán Debrecen színei a járműveken csak abban a sávban találhatók meg, ahol esős időben belepi a sár... Finoman szólva nem méltó...
Ha már a Dkv járművein nem jó a színösszeállítás, miért kell a debreceni buszokat is ahhoz igazítani? Amennyiben mégis ragaszkodnak a fehér díszítésnek, úgy annak kellene vékonyan szerepelni, és a sárga legyen a domináns. Ilyen fantáziarajz azonban sajnos nem készült elég.
A legszerencsésebb talán a harmadik helyezett minta lenne, a fenti különbséggel, tehát a fehér helyén sárga (vastagon), a sárga helyén fehér (vékonyan).
De érdemes lenne megnézni egy olyat, amelyben nincs is fehér, csak két színű. Szintén a harmadikhoz viszonyítva: Alul a sárga is kék lenne, és felette a vastag fehér helyett lenne a vastag sárga csík, rajta elöl természetesen a Debrecen címerrel.
Mivel utóbbi variációk nem szerepeltek a szavazáson, újra szavazásra kell bocsátani velük a kérdést.
Mellesleg a szavazásról sehol nem lehetett hallani, a haonon is csak ma jelent meg, ehhez képest az eredmény már postázták is...

Re: hibás színezés

Sajnos a sajtó malmai elég lassan őrölnek. Mi elküldtük a napló levelezőlistájára a szavazás tényét, sajnos azonban erre nem történt reagálás. Mi magunk is meglepődtünk, hogy ellenben az eredmény viszont megjelent...

A színösszeállítás valóban jobban figyelembe vettük a DKV jelenlegi színvilágát, hogy a teljes járműparkra nézve (troli, villamos is) egységes színezés megmaradjon. Amúgy a debreceni színek járműveken való megjelenése valóban nem arányos a zászlón található színekkel, bár ez nem is volt követelmény. Érdekes módon a több sárga színt tartalmazó tervezetek kevésbé voltak népszerűek.

Megjegyzendő, hogy Budapest színei a közösségi közlekedés járművein járműnemenként eltérő: piros a troli, sárga a villamos és kék a busz. A variációk száma tehát végtelen, mi most ezekre gondoltunk, de ha kapunk újabb színterveket természetesen nem zárkózunk el újabb szavazástól.

Üdvözlettel:
Jónás Zoltán

színek

Tisztelt Jónás Zoltán Úr!

Engedje meg, hogy kicsit vitatkozzak Önnel. Azt írja, hogy "a debreceni színek járműveken való megjelenése valóban nem arányos a zászlón található színekkel, bár ez nem is volt követelmény". Igaz, hogy nem volt követelmény, mégis csak ilyen színösszeállítású tervek születtek. Ha már mégis ilyen színűk lettek a mostani tervek, miért nem lehetett igazodni jobban a város színeihez? (Mint Pesten, ahogy említette. Ott a járműveken ágazatonként valóban a város színei egyeduralkodóak, egyedül a tető, és az alatta lévő sávrész szürke a buszokon, trolikon.)
"A színösszeállítás valóban jobban figyelembe vettük a DKV jelenlegi színvilágát, hogy a teljes járműparkra nézve (troli, villamos is) egységes színezés megmaradjon." 22 új troli, és 11 új villamos fut Debrecenben. Ellenben 140 új busz fog közlekedni. Miért kellene a többnek a kevesebb és rosszabbhoz igazodnia? Tehát a buszok színösszeállítása lesz a meghatározó. Ez azt jelenti, hogy a trolik, villamosok nem túl szerencsés színét később könnyebb lenne a buszokhoz igazítani, és így már lehetne követelmény, hogy a város színei legyenek a meghatározók.
Mivel a szavazás Interneten történt, nem reprezentálja megfelelően a városlakók véleményét. De nem is feltétlen fontos ilyen kérdésekben a nagy társadalmi konszenzus, elég, ha a vállalat dönt. Tőlük viszont elvárható az igényes és jó megoldás. Ezért a szavazást nem kellene kötelező érvényűnek tekinteniük (és nem is biztos, hogy így járnak el, a végén majd lesz egy rakás rózsaszín buszunk...). A színtervek jók lettek, sokfélék, magam részéről csak egy-két variációt hiányoltam, amelyeket a korábbi hozzászólásban leírtam (azokat viszont nagyon. Kék-sárga-kék, és ugyanezt esetleg vékony fehér csíkkal alul a kék és sárga közt - talán ezek népszerűbbek lettek volna). Örömteli, hogy egyáltalán vannak emberek ebben a városban, akik szívén viselik ezt a kérdést.
További jó munkát kívánok!

Belépés