Bécsig átszállás nélkül

Nyomtatás
Bécsig átszállás nélkül

Mint ahogy korábban már több hírportál is beszámolt, december 14-től, menetrend váltástól Debrecen és Bécs között közvetlen vonat fog közlekedni, így átszállás nélkül juthatunk el a császári városba! A vonat Bécs felé 5:26 perckor fog indulni, és 8 órakor már Kőbánya-Kispesten is lehetünk. Bécsben három nagy pályaudvaron is megáll a vonat. Bécs idén átadott főpályaudvarára (Wien Hauptbahnhof) 10:44-re, Wien Westbahnhofr-a pedig 11:12-re érkezik. Visszafelé pedig este fog közlekedni: 16:23-kor indul Wien Westbahnhof-ról, 17:10-kor ér az új főpályaudvarra és 22:33-kor fog Debrecenbe érkezni. Ez azt jelenti, hogy oda-vissza, egy nap alatt meg lehet járni egy bécsi karácsonyi vásárt.

Túl azon, hogy minden korábbival ellentétben gyorsabban lehet majd eljutni Bécsbe, több más előnye is van az új vonatnak Debrecen vonatkozásában.

A többlet vonatoknak köszönhetően nem csak Debrecen nemzetközi elérhetősége javul hanem a belföldi utazási lehetőségek is bővülnek. Nem csak Bécs, hanem néhány nyugat-magyarországi városba is közvetlenül juthatunk el, mint Tatabánya és Győr.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kapunk egy új InterCity vonatot. A két vonatnak köszönhetően időben is javul Debrecen és a régió elérhetősége, mert Budapest felé lesz egy korábbi az eddigi első előtti, Budapest felől pedig egy későbbi az eddigi utolsó utáni InterCity vonat.

Az IC vonatokra jellemző 60 perces ütemetet nem követik. Emiatt, és ún. perem időszaki közlekedés miatt a nagyobb állomásokon jellemzően kevés átszállási lehetőség lesz a mellékvonalak felől/felé, de Debrecen kedvezőbb helyzetben van. Reggel 5 óra körül az összes mellékvonal felől megérkezik Debrecenbe az első vonat, és kb. fél órával később indul is az EuroCity a királyi és a császári főváros felé. Üröm az örömben, hogy ebben az időszakban Nyíregyháza felől 30 percenként érkeznek a vonatok. Emiatt pont egy teljes ütemet kell várniuk a Nyíregyháza felől érkező utasoknak. Kedvezőbb lenne, ha néhány perccel később vagy 1/4 órával korábban indulna az új vonat. Este 22:30 perc után indulnak az utolsó vonatok a vidéki városok felé, minden irányba biztosított a csatlakozás Debrecenből.

A birtokunkba jutott információk szerint a vonat négy lengyel IC kocsiból lesz kiállítva, és Kőbánya-Kispesten fog mozdonyt cserélni. UPDATE: Legfrissebb nem hivatalos információink szerint mégsem lesz mozdonycsere. Végig Taurus viszi majd a kocsikat. A meglepő vonatösszeállításnak az az oka, hogy ezek a kocsik Lengyelországból megérkezve csak állnának valamely bécsi pályaudvaron. Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) azonban szeretné ezeknek a kocsiknak is javítani a kihasználtságát. Ezért tovább közlekedtetik őket.

Az utazások tervezésénél majd figyelni kell, mert sem a Nyugati, sem a Keleti pályaudvart nem érinti az új vonatpár. Az irányváltás okozta időveszteség elkerülése érdekében a fejpályaudvarok helyett a Kőbánya-Kispest - Ferencváros - Kelenföld útvonalon közlekednek.

Hortobágy EC menetrend

Belépés