Debreceni hófrász

Nyomtatás

Egyesületünk felháborítónak tartja, hogy Debrecenben a közutak fenntartói a jó előre kiadott meteorológiai előrejelzések ellenére sem tudtak felkészülni a megszokottnál több csapadékra. A komoly akadályt képező havat csak késve és nem a kellő odafigyeléssel takarították. Különösen a tömegközlekedési útvonalak és a buszmegállók peronjainak takarítására nem sikerült kellő figyelmet fordítani.

Tudjuk, hogy korlátozott források állnak rendelkezésre, azonban a közlekedők szempontjából cinikusnak érezzük azt a hozzáállást, hogy arra hivatkozva, hogy más országokban sem takarítják el mindenhol a havat az utakról, ezért itt sem tervezték. Nyilván vannak ilyen országok, és vannak olyanok is, amelyekben nem csak évente egyszer esik a hó, és mégsem okoz fennakadást. Ezekben az országokban a lakosság felkészült erre.

Természetesen a havazás közben és hóátfúvások esetén szélmalomharc az utak tisztítása, de a havazás elmúltával sem történt jelentős változás. Szerencsére a helyzet átértékelését követően megindult az utak takarítása, azonban ez a késlekedés közlekedők számára károkat okozott.  Hétfőn reggel nagyobb számban indultak meg a nagygépek, de a reggeli csúcsforgalomban így is tarthatatlan volt a menetrend. Több esetben a hótolók az útról egyenesen a buszöblökbe tolták a havat. A buszöblök és peronok takarítása nem megoldott, a buszok nem tudnak beállni a megállókba, és az utasok az útpadkához gyűlt havon kénytelenek átmászni. A buszmegállók síktalanítása is csak hétfőn reggel kezdődött el.

Komoly problémának tartjuk, hogy Debrecenben sem a tájékoztatás, sem pedig a szervezés nem volt megfelelő. A főbb tömegközlekedési útvonalak sem tisztultak meg, egy olyan időszakban, amikor igazán fontos lenne, hogy azok is a tömegközlekedést válasszák, akik máskor nem, azért hogy minél kevesebb jármű legyen az utakon. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy egyes mellékutcák nagyobb prioritást élveztek a tömegközlekedési útvonalaknál.

Tovább fokozta a problémát az autóbuszok késése és a járatkimaradások. Szombat óta minden nap volt több olyan járat, amelyet nem vagy csak nagyon nehezen tudtak pótolni.

Az ingatlantulajdonosokat bírsággal szankcionálják, ha nem síktalanítják az ingatlanjuk előtt lévő közterületet. A közút fenntartóját azonban semmilyen szankció nem kényszeríti az általa felügyelt területeinek tisztán tartására.

Belépés