További kedvezmények, 24 órás üzemidő

Nyomtatás

Üdvözöljük Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlésének azon döntését, amely egyesületünk javaslatára a 15 és a 30 napos bérlet, a 10 és 20 darabos gyűjtőjegyek és hétvégi családi jegyek bevezetését kezdeményezi.

Reméljük, hogy a fenti jegy és bérlettípusok mihamarabb bevezetésre kerülnek, mert a tarifarendszer átalakítását a választék bővítését már jóval korábban el kellett volna elkezdeni. Ez azért lett volna nagyon fontos, mert a sokak számára előnyösebb értékszelvényeket a szolgáltatóváltás napján már is igénybe tudták volna venni az utasok.

Azonban a július 1-től bevezetésre kerülő tarifarendszert ebben a formában elfogadhatatlannak tartjuk, mert a szűkült választék miatt az utasok jelentős hányadát különösen hátrányosan érinti, amelyet az egyesületünkhöz érkezett visszajelzések és észrevételek is alátámasztanak.

Az egységes bérlet ilyen módon történő bevezetését korainak tartjuk, realitása csak a kötöttpályás hálózat bővülése, teljes tarifaközösség és új hálózati struktúra kialakítását követően lesz, amikor az eljutási időben is magasabb színvonalú szolgáltatás alakul ki.

A gyakorlatilag változatlan közösségi közlekedési hálózati struktúrához párosuló jelentős mértékű áremelkedés hatásaként a szolgáltató által prognosztizált utasszámcsökkenés duplájára (8-10%) is elemelkedhet.

Továbbra is szorgalmazzuk a közösségi közlekedés szabályozott finanszírozási alapjainak megteremtését, amely garantálja a kínálati menetrenden alapuló, utasközpontú, minőségi szolgáltatást. Fontosnak tartjuk továbbá az éjszakai járatok bevezetését, amelyet különösen indokol az a tény, hogy Debrecen az egyetlen nagyváros az országban, ahol az utolsó vonattól nem lehet tömegközlekedést használva tovább utazni.

Amennyiben nem látunk egyértelmű előrelépést, népszavazási kezdeményezéssel fogunk élni az éjszakai közlekedés, valamint a megszűnő bérlettípusok újbóli bevezetéséről.

Hozzászólások

30 napos bérlet

Mióta a békávé áttért a 30 napos bérletre az országban futótűzként terjed ez az új mánia? Valaki magyarázza meg, hogy miért jobb a 30 napos bérlet a hagyományos havinál?

Amikortól akarom...

- elkerülhető a hó eleji tumultus a pénztáraknál
- nem kell időszakos pénztárakat fenntartani
- mindenki akkor veszi meg a bérletét amikor akarja és amikor van rá pénze

-

Aki bérletet vesz, az rendszeresen veszi. Mivel idáig hónap elején járt le a bérlet, hónap elején vesz mindenki újat. Szóval, szerintem ez egy kicsit ferdítés, hogy akkor most majd el fog oszlani az egész hónapont az eddigi hóeleji tumultus.

 

Másik. Nem csak 30 napos hónapok vannak. Így év végére majdnem egy héttel több bérletet kell venned. És ez lehet, hogy kicsinyeskedés, de akkor 4 év alatt plussz egy "havi" bérlet veszel.

"Aki bérletet vesz, az

"Aki bérletet vesz, az rendszeresen veszi."
Ez egy nagyon erős általánosítás.

"ez egy kicsit ferdítés, hogy akkor most majd el fog oszlani az egész "
Tekintve, hogy mindenki máskor kap fizetést, mások a szokásai, egy idő után eloszlik.

"Nem csak 30 napos hónapok vannak. Így év végére majdnem egy héttel több bérletet kell venned."
Ez csak definíció kérdése. Budapesten a "30 napos" bérlet az érvényessége a kezdő dátumtól a következő hónap azonos napjáig tart. A lényeg hogy bármelyik napon meg lehessen venni.

Tévedés azt hinni, hogy a  30

Tévedés azt hinni, hogy a  30 napos bérlet a következő hónap azonos napjáig érvényes, mert pont, hogy 1 nappal hamarabb jár le... ezért is nevezik 30 naposnak... Csak példaként említeném, hogy én szeptember 1-jén vettem Bp-en 30 napos bérletet és szept. 30-án fog lejárni.

Definíció kérdése

Budapesten így határozták meg a 30 napos bérlet fogalmát, de ezt nem feltétlenül kell követnünk, sőt lehet 29 napos is vagy 31 napos is. Egy a lényeg, hogy bármelyik napon lehessen egy hónapra, vagy fél hónapra szóló bérletet váltani függetlenül attól, hogy a hónap hányadik napja van...

30 nap vs 1 hónap

"mindenki máskor kap fizetést"

Tudomásom szerint a jelenleg hatályos szabályozás szerint 10.-ig kell a munkavállalónak megkapnia a bérét. Szóval, az idénymunkát leszámítva nehezen tudom elhinni, hogy valaki 15.-én a másik 20.-án stb kapna fizetést, de ezen nem fogunk összeveszni :-D

Érvénytartam:

Ez így korrektnek tűnik. Akkor ezek alapján (és ezt nem szőrözés gyanánt kérdezem) a 30 napos megnevezés csak egy "marketing maszlag"? Arról van szó, hogy a havi bérletet akármelyik nap meg lehet venni? Akkor (szerintem) felesleges ez az átkeresztelgetés.

Belépés