Akciós a megállóhelyi díj Debrecenben!

Nyomtatás
Akciós megállóhelyi díj

Talán sokaknak nem újdonság, de Debrecen Megyei Jogú város Közgyűlésének rendelete értelében a város, mint fenntartó 2013. május 1-től 300 forintos díjat kér a különcélú menetrend szerinti szolgáltatást nyújtó buszos cégektől minden megállóban való megállásért. A megfogalmazás szerint a "különcélú" azt jelenti, hogy az utazásból az utasok egy bizonyos köre ki van zárva. Tipikusan ilyen az áruházakat kiszolgáló járatok, amelyek csak az adott áruház vásárlói vehetik igénybe, vagy egy nagyobb gyár munkásokat szállító járatai, amelyen értelem szerűen az adott cég dolgozói utazhatnak. 

Amint az korábban is megírtuk a megállásonkénti 300,- Ft irreálisan magas költség, amit egyetlen szolgáltató sem tud kitermelni. Nyilvánvaló célja az volt a tavaly bevezetett megállóhelyi díjnak, hogy a Hajdú Volán által közlekedtetett áruházi járatokat rövid úton átpasszolhassák a DKV-nak. 

A csütörtöki városi közgyűlésen várhatóan megszavazzák azt az előterjesztést, amelyben ezt a díjat lecsökkentik 50,- forintra. Meglepő fordulat, vajon mi történt?

A karácsonyi nagy rohamot követő újévi leárazásokat megszégyenítő árcsökkenés annak tudható be, - a hivatalos indoklás szerint -, hogy senki nem fizeti be ezt az összeget. Meglepő!? Kivéve természetesen a DKV-t, ami gyakorlatilag nem számít, mivel ezzel a város csak az egyik bukszájából a másikba pakolja át a pénzt. A valóság ezzel szemben az, hogy időközben a DKV átvette az áruházi járatokat. A cél teljesült.

Hogy sok-e az 50 forint? Ha egy cég évente csak napi egy járatot akar közlekedtetni mondjuk reggel egyet oda és este egyet vissza és a vonalon van 10-10 megálló, az évente 365 ezer forint. Az, hogy csak napi egy járatot akarna rendeni bárki is nem életszerű, hiszen általában a műszakos dolgozókat szokták szállítani napi háromszor oda vissza. Egy áruház esetén pedig nyilván belátható még a napi három járatpár is kevés. 

Talán úgy fogalmazhatnánk meg a csütörtöki döntés lényegét, hogy a korábbi elvárás az volt, hogy rúddal ugorjunk 7 métert (a férfi rúdugrás világrekordja 6,16 méter). Na jó elég lesz 3 méter is, de rúd nélkül! (A férfi magasugrás világrekordja 245 cm)

Belépés