Nagyvárad

Nyomtatás

ATTAC - Vonzó városi közlekedés az elérhetőbb városokért

2014. március 13-án Miskolcon tarották az ATTAC projekt záró konferenciáját, amin egyesületünk is részt vett. Az ATTAC projekt (Attarctive Urban Public Transport for Accessible Cities) a Dél-Kelet Európai Program keretében valósult meg a Miskolc Holding Zrt., az olasz Közlekedési és Logisztikai Intézet (ITL), Marche Régió (Olaszország), a Nagyváradi Közszállítási Vállalalt (OTL), Burgas, Kassa, a Maribori Egyetem (Szlovénia) és a Thessalonikii Közösségi Közlekedési Hatóság együttműködésével. A projektvezető a Miskolc Holding Zrt. volt, aminek tagvállalata az Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK). A partnereken kívül még 3 társult szervezet is segítette a munkát: Maribor Városa, a Romániai Közlekedési Egyesülés (URTP) és a Kassai Közlekedési Vállalat. A projekt célkitűzése az volt, hogy felkutasson már működő innovatív közösségi közlekedési megoldásokat, és megvizsgálja annak bevezethetőségét a partnereknél. Ezen kívüli elkészült egy szakpolitikai ajánlás is, amely a közlekedést érintő fejlesztésekhez nyújt iránymutatást.

Utazás határok nélkül II.

Az előadás hallgatósága

Sikerrel zárult a 2012. január 25-én „Utazás határok nélkül” előadássorozatunk második része. Az érdeklődők ezúttal a Debrecen – Nagyvárad közvetlen vasúti kapcsolat lehetőségeiről és Debrecen elővárosi közlekedéséről hallhattak előadásokat.

Utazás határok nélkül II. - Páratlan lehetőségek Debrecen és környékének vasúti közlekedésében

Vonnatal az Egyetemre<br>(Eredeti fotó: Sáfri Péter)

A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület szeretettel meghívja Önt és kedves családját, valamint barátait és kollégáit a 2012. január 25-én 17:00-tól tartandó, Debrecen és környékének vasúti fejlesztési lehetőségeit bemutató előadóestjére.

Az este folyamán két előadást tekinthetnek meg az érdeklődők. Elsőként Magyarország és a szomszédos országok közötti határon átívelő vasúti közlekedés sajátosságairól és az egymástól elszakadt régiók kapcsolatainak újraépítésének lehetőségeiről tart előadást egyesületünk tagja, Sáfri Péter. Részletesen is megismerhetik, hogy miként valósítható meg egy olyan Debrecen-Nagyvárad közötti vasúti kapcsolat, ahol akár egy óra alatt egyik városból a másikba juthatunk.

A második téma szorosan kapcsolódik az elsőhöz, hiszen Debrecen elővárosi vasúti közlekedésében páratlan lehetőségek rejlenek. Ezt mutatja be vendégelőadónk Ekés András, a Városkutatás Kft. ügyvezetője. A cég annak a konzorciumnak a tagja, amely Debrecen város számára készít megvalósíthatósági tanulmányt a Nagyállomás mellett építendő intermodális csomópontról, valamit a Debrecent érintő (elővárosi) vasútvonalak fejlesztésének lehetőségéről. Szó lesz a már sokszor említett városi villamos és a vasút összekötéséről (tram-train). Valamint a máshol már sikeresen alkalmazott megoldások bemutatása mellett megismerhetik, hogy a Debrecent érintő vasútvonalak fejlesztésére milyen kiváló lehetőségek adódnak.

Az előadásokat követően kötetlen beszélgetés formájában folytatjuk az estét, ahol teával és süteménnyel várjuk vendégeinket.

Debrecen-Nagyvárad: Újratöltve

Egyesületünk üdvözli Debrecen Megyei Jogú Város azon szándékát, hogy kerüljön kidolgozásra a Debrecen-Nagyvárad Átfogó Közlekedésfejlesztési Stratégia és Program. A program kidolgozását szolgáló pályázat benyújtásáról a mai nap folyamán dönt a városi Közgyűlés.

A határon átívelő közlekedés fejlesztését a térség fejlődésének szempontjából rendkívül fontosnak tartjuk, ezért is kívánunk nagyobb figyelmet fordítani a két város közötti közlekedési kapcsolat bővítésére, amelyről egyesületünk 2011. április 14-én  "Együtt a Régióval" címmel konferenciát szervez Debrecenben. A hazai és külföldi szakemberek, valamint az érintettek részvételével zajló konferencián a lehetőségek feltárása mellett jelen projekthez hasonló, már megvalósult, külföldi példákat is bemutatunk meghívott előadóink segítségével.

A Nemzeti Civil Alap támogatásával megvalósuló rendezvényünk célja, a Debrecen-Nagyvárad közötti közlekedési kapcsolatok fejlesztési lehetőségeinek feltárása és a két régió közötti közlekedési kapcsolat javításának fontosságára felhívni a figyelmet.

100 éves a 106-os

100 éve, 1911. január 28-án került átadásra a Derecske-Biharpüspöki vasútvonal, amely megteremtette a Debrecen és Nagyvárad közötti közvetlen kapcsolatot. Vasútbarátok jóvoltából egy különleges rendezvény keretében emlékezhetünk meg a szebb sorsra érdemes vasútvonalról.

Részletes program:

13:20 (Helyszín: Debrecen, Nagyállomás MÁV-TRAKCIÓ Zrt. épülete, 2. emelet)
- Utasnövekedés - zenés videó
- 100 éves utazás a 106-os vonalon - dokumentumfilm
- Közben fogadás

14:10 (Helyszín: Debrecen, Nagyállomás MÁV-TRAKCIÓ Zrt. épülete előtt)
- Köszöntő - MD motorvonatok - Szécsey István vasútgépész mérnök (Siemens Zrt.)
- Debrecen-Nagyvárad kapcsolat - Szabó István, vasútépítő mérnök
- Emléktábla avatása
- Szavalás - Erdei József a debreceni Wass Albert Társaság elnöke
- Koszorúzás Kb

Két keréken Nagyváradra

2010-re kerékpárút épülhet Nagyvárad és Berettyóújfalu között. A Hajdú-Bihar és Bihar megyét összekötő 80 km-es utat uniós pénzekből valósítanák meg.

Tartalom átvétel

Belépés